Otkrivena ''plantaža'' marihuane u Rovinju

Slika PU_I/rovinj, trava.JPG

Foto: PU istarska

Temeljem prikupljenih saznanja da se na području Rovinja uzgaja biljka cannabis, rovinjska je policija, nakon provedenih policijskih izvida, u srijedu u kasnim poslijepodnevnim satima, uhitila trojicu muškaraca iz Rovinja u dobi od 43, 37 i 31 godinu pod sumnjom da su počinili kazneno djelo zlouporabe opojne droge.

Istog su dana, temeljem naloga Županijskog suda u Puli, izvršene i pretrage stanove u Rovinju koje koriste osumnjičeni muškarci, a tijekom kojih su pronađeni predmeti koji se dovode u vezu s kaznenim djelom. Pretragom stana u Ulici Andronella, kojeg koristi 31-godišnjak, policijski službenici pronašli su 9,6 grama marihuane i digitalnu vagu, dok su kod 37-godišnjaka, u obiteljskoj kući u Dubrovačakoj ulici pronašli 16,8 grama marihuane, a u stanu kojeg koristi u Ulici Zdenac, zatekli su tzv. indoor plantažu s 59 stabljika cannabisa i opremom potrebnom za unutrašnji uzgoj. Osim spomenutih biljaka, policijski službenici u stanu su pronašli i 714 grama marihuane.

Budući je cannabis relativno prilagodljiva biljka, ako joj se pruže minimalni uvjeti, može se uzgajati na bilo kojem mjestu pa tako i u unutrašnjem prostoru. Unutrašnji uzgoj, koji se počeo susretati i na području policijskih uprava Republike Hrvatske obuhvaća uzgoj u staklenicima, garažama, sobama pa čak i u ormarima te tuš kabinama.  Pritom su za uspješan rast biljke bitni voda, hrana, temperatura i vlaga te kao najvažnija komponentna - rasvjeta. Za dobar uzgoj cannabisa nije dovoljna obična svjetlost iz prostorije, već su nužne velike količine svijetla, bilo iz prirodnog izvora ili umjetne rasvjete. Osim toga, uočeno je da uzgajivači marihuane kako bi dobili što bolje rezultate, često dodatno uređuju i sam prostor u kojem se obavlja uzgoj, na način da se zidovi i strop prostora oblažu aluminijskom folijom ili se boje u bijelo, a sve s ciljem reflektiranja svjetlosti prema biljkama 

Pronađene opojne tvari i oprema koju je trojac koristio za uzgoj marihuane, privremeno su oduzeti, a provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 43-godišnjak, 37-godišnjak i 31-godišnjak počinili kazneno djelo zlouporabe opojne droge te su jučer oko 17,30 privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Puli.

Prema procijeni, vrijednost zaplijenjene droge na tržištu bi iznosila oko 224 tisuće kuna, no radom policijskih službenika Policijske postaje Rovinj, spriječen je njen dolazak do konzumenata.



Stranica