Djeca na cesti - oprez u prometu!

Slika PU_I/stope.JPG

Foto: PU istarska 

 

Budući je danas na području Istre započela nova školska godina, na istarskim će se prometnicama naći velik broj djece, od toga oko 1800 prvašića, koji se po prvi puta samostalno pojavljuju kao sudionici u cestovnom prometu.

Obzirom na slabije poznavanje prometnih propisa i činjenicu da pripadaju jednoj od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, Policijska uprava istarska upozorava vozače na dodatan oprez u vožnji, pogotovo u blizini škola, kao i na poštivanje prometnih propisa, s ciljem izbjegavanja stradavanja djece i povećavanja njihove sigurnosti u prometu.

S tim u vezi, danas je prigodnim programom u OŠ ''Šijana'' obilježen početak nove školske godine, u okviru čega su predstavnici Policijske uprave istarske, na čelu s načelnikom uprave g. Mladenom Blaškovićem predstavili projekt ''Sigurno do škole''.

Nositelj realizacije ovog jedinstvenog projekta u državi je Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska uprava istarska, odnosno Postaja prometne policije Pula, a suradnici su Grad Pula, ''Pula parking'', OŠ ''Šijana'' i OŠ ''G. Martinuzzi''. Konkretno se radi o obilježavanju sigurnog prilaza dvjema školama, na način da su na nogostupima obojane ''STOPE'' koje su vidljive učenicima tako da na siguran način mogu doći do škole i vratiti se svojim kućama s posebnim naglaskom na kojim mjestima prijeći cestu.

Cilj projekta ''Sigurno do škole'' je da školska djeca uče i shvaćaju važnost prometne kulture, da prihvate opća pravila ponašanja u prometu, spoznaju njihovu važnost i njihovo poštivanje kao univerzalno, koje vrijedi jednako, kako za njih tako i za sve sudionike u prometu. Preventivnim djelovanjem te stalnom edukacijom, kako djece tako i vozača, uvelike će se smanjiti broj stradavanja djece na cestama te je i ova akcija samo jedan "kotačić" prema postizanju zajedničkog cilja – sigurnost djece i smanjivanje stradanja djece u prometu.

Projekt se provodi prema pravcima dolaska djece u OŠ "G.Martinuzzi" i OŠ "Šijana" te će se po uspješnosti proširiti i prema drugim školama na području grada Pule.



Stranica