Aktivnosti pomorske policije tijekom vikenda

Slika PU_I/vijesti/2012/pomorska policija.JPG

Tijekom proteklog vikenda pomorska policija provodila je pojačane aktivnosti na održavanju stanja sigurnosti na moru te je pritom prekršajno procesuirala 47 osoba koje su glisirale uz obalu (svi strani državljani, osim jednog hrvatskog državljanina). Na moru su također utvrđeni i slijedeći prekršaji:

Foto: PU istarska

Tijekom proteklog vikenda pomorska policija provodila je pojačane aktivnosti na održavanju stanja sigurnosti na moru u sklopu akcije ''Sigurnost na moru'' te je pritom prekršajno procesuirala 47 osoba koje su glisirale uz obalu (svi strani državljani, osim jednog hrvatskog državljanina).

Na moru su također utvrđeni i slijedeći prekršaji:

  • 5 prekršaja obavljanja rekreacijskog ribolova bez posjedovanja dozvole za rekreacijski ribolov na moru,
  • 1 prekršaj neposjedovanja vinjete za strano plovilo,
  • 6 osoba nije imalo kod sebe sve potrebite dokumente brodice, a 1 državljanin Republike Hrvatske nije imao kod sebe osobnu iskaznicu ili drugi dokument za provjeru istovjetnosti.

Osim spomenutog, u Medulinskom zaljevu je kontrolirana usidrena jedrilica zastave Velike Britanije pod zapovjedništvom 43-godišnjeg državljanina Portugala te je kontrolom utvrđeno kako je Portugalac doplovio iz Italije u unutarnje morske vode Republike Hrvatske, a da prethodno nije obavio graničnu kontrolu na najbližem pomorskom graničnom prijelazu. Isti je naručen danas na Prekršajni sud u Puli poradi provođenja prekršajnog postupka iz Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima.

Za istaknuti je kako je pomorska policija tijekom vikenda evidentirala i dva kaznena djela protuzakonitog ribolova. U petak je oko 14 sati na udaljenosti od 1,37 M od otoka Altijež zatečen 50-godišnjak iz Tara, koji je brodicom obavljao gospodarski ribolov povlačnom mehaničkom dredžom – ramponom, a što je zabranjeno na udaljenostima manjim od 2 M od obale otoka ili kopna. Od muškarca su oduzeta oko 3 kilograma školjki jakovljeva kapica i 18 kilograma školjki kamenica te ribolovni alat rampon. Drugi slučaj protuzakonitog ribolova evidentiran je jučer, kada je oko 15,00 sati u luci Pula, na području Mulimenti, zatečen 59-godišnjak iz Pule,  koji je ronjenom na dah sakupio 7 kilograma školjki dagnji, koje su mu potom uz izdavanje potvrde oduzete te su vraćene u more. Radi počinjenja kaznenog djela, protiv obojice muškaraca podnose se kaznene prijave u redovnom postupku.



Stranica