Obilježena 21. obljetnica Specijalne jedinice policije ''Bak'' Istra

Slika PU_I/vijesti/2012/BAK ISTRA.JPG

Foto: PU istarska

Svetom misom, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac započelo je u petak u Valbandonu obilježavanje 21. obljetnice Specijalne jedinice policije ''Bak'' Istra.

Nakon mise, održana je svečana skupština Udruge specijalne jedinice policije, gdje se prisutnim suborcima obratio načelnik Policijske uprave istarske Mladen Blašković, ujedno i predsjednik Udruge, koji se u svom govoru osvrnuo na ratni put istarskih specijalaca. ''Pripadnici Specijalne jedinice policije ''Bak'' Istra krenuli su iz ovih mirnih, nenapadnutih krajeva 27. srpnja 1991. godine, nedovoljno obučeni i nenaoružani, ali nabijeni domoljubljem, odlučno, bespoštedno i pod cijenu vlastitog života, među prvima u obranu grada Petrinje i napadnute nam Domovine'' započeo je načelnik Blašković, prisjećajući se kako je prije 21 godinu u Valbandonu izvršeno prvo postrojavanje i pregled jedinice. Prvi sastav ''Bak''-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Hasimia Skendera, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama ''Trokut'', ''Poskok 1'', ''Maslenica'', ''Poskok 2'', ''Medački džep'', ''Bljesak'', ''Oluja'', ''Krug Dubrovnik'' te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije ''Bak'' Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Po završetku ratnih zbivanja, Bak-ovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije ''Bak'' Istra bilo je ranjeno. ''Danas s ponosom možemo naglasiti da smo cijeli ratni put prošli časno, pošteno i vojnički visoko profesionalno tako da među Bakovima nema ratnih profitera niti lažnih branitelja. Kada smo prije 21 godinu kretali iz ovih mirnih krajeva na ratna područja, nismo ni znali za privilegije niti smo razmišljali o dionicama. Nismo bili sigurni niti da li ćemo uvijek svi živi i zdravi vratiti kući…a mnogi se i nisu vratili'' rekao je načelnik Policijske uprave istarske i čestitao svim Bakovima i njihovim obiteljima obljetnicu utemeljenja Specijalne jedinice policije ''Bak'' Istra.

Nakon svečane skupštine Udruge, članovi i ostali gosti posjetili su spomen obilježje Specijalne jedinice policije ''Bak'' Istra, kojim je prošle godine obilježena jubilarna 20. godišnjica jedinice, a koje je trajni spomen na hrabrost i požrtvovnost istarskih specijalaca, ali i svih policijskih službenika koji su položili svoje živote na oltar Domovine.

Kao i svake godine, Udruga specijalne jedinice policije ''Bak'' Istra i ovog je srpnja organizirala  tradicionalno davanje krvi. Akciji se tijekom proteklog tjedna odazvalo oko tridesetak članova Udruge, uključujući i njeno predsjedništvo, a svakako je potrebno istaknuti dvojicu članova  - Vladimira Gašparinija, koji je krv darovao 53. puta te Ivicu Jelinčića, kojem je ovo bilo 71. darivanje krvi.

  



Stranica