Aktivnosti prometne policije na poboljšanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu

Slika PU_I/vijesti/2016/promet pressica3 - kopija.JPG

Foto: PU istarska 

Policijska uprava istarska je proteklu godinu zaključila s negativnim pokazateljima sigurnosti cestovnog prometa. Naime, zabilježeno je povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osobama, povećanje broja smrtno stradalih osoba, kao i povećanje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama. Stoga se u narednom razdoblju planiraju pojačano provoditi preventivno-represivne aktivnosti,  s ciljem poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, i to s posebnim naglaskom na aktivnosti usmjerene prema mladim vozačima i prema vozačima koji grubo krše prometne propisa. S tim u vezi, danas je u prostorijama PU istarske održana konferencija za medije, na kojoj su o stanju sigurnosti u prometu govorili voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Lukić i policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu Marko Oršulić.

Kako je naveo Josip Lukić, prošle se godine stanje sigurnosti na istarskim prometnicama pogoršalo u odnosu na 2014. godinu pa je tako zabilježeno povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za 6% (1990/1871), povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osobama za 5% (20/19) i povećanje broja prometnih nesreća s povrijeđenim osobama za 7% (722/675). U rečenim prometnim nesrećama stradalo je 6% više osoba u odnosu na 2014. godinu (991/937), odnosno zabilježeno je povećanje smrtno stradalih osoba u prometnim nesreća za 26% (24/19), teže ozlijeđenih osoba za 19% (154/129) te lako ozlijeđenih osoba za 3% (813/789). Najčešća greška vozača kod prometnih nesreća bila je brzina (505 grešaka), odnosno svaka četvrta prometna nesreća se dogodila poradi nepropisne ili neprilagođene brzine.  Zabrinjava činjenica da je prošle godine osam "mladih vozača" prouzrokovalo prometne nesreće s poginulim osobama. U tim je prometnim nesrećama devet osoba smrtno stradalo, od čega čak tri mlada vozača. Pored navedenog, analizom prometnih nesreća s poginulim osobama za 2015. godinu, u kojima su sudjelovali pješaci i vozači bicikla (6 prometnih nesreća), utvrđeno je da ni u jednoj prometnoj nesreći oni nisu bili počinitelji, već vozači ostalih vozila.

Tijekom 2016. godine (od 01.01. do 15.03.2016. godine), na istarskim prometnicama bilježimo povoljnije stanje sigurnosti cestovnog prometa, u odnosu na promatrano razdoblje 2015. godine. Naime, zabilježeno je 21% manje prometnih nesreća (217/275) te je smanjen broj prometnih nesreća s poginulim osobama za 33% (2/3), prometnih nesreća s povrijeđenim osobama za 31% (58/84) i prometnih nesreća s materijalnom štetom za 16%. U rečenim prometnim nesrećama stradalo je 21%  manje osoba (84/107), odnosno zabilježeno je smanjenje smrtno stradalih osoba u prometnim nesreća za 33% (2/3) i  lako ozlijeđenih osoba za 16% (68/92), dok je broj teško ozlijeđenih osoba porastao za  17% (14/12). Najčešća greška vozača kod prometnih nesreća je i dalje brzina (48 grešaka), no ove godine bilježimo trend smanjenja greške brzine kod prometnih nesreća s 25% na 22%. Što se tiče alkohola, udio alkohola u prometnim nesrećama je 14% (30/217). Tijekom ove godine evidentirali smo 17 prometnih nesreća u kojima su bili počinitelji mladi vozači, što čini smanjenje za 35%, u odnosu na promatrano razdoblje 2015. godine, kada su prouzročili 26 prometnih nesreća. ''Kako bi se povećala sigurnost u prometu, savjetujemo mladim vozačima da poštuju prometne propise koje su naučili u auto školama, posebice što se tiče brzine, alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa i slično. Također apeliramo na roditelje da prilikom ustupanja vozila, koja su većinom u njihovom vlasništvu, daju korisne savjete svojoj djeci i njihovim prijateljima, kao što su da ne upravljaju vozilima ako su konzumirali alkohol jer je nulta tolerancija za mlade vozače, da brzinu prilagode uvjetima na cesti te da poštuju sve prometne propise, kako ne bi došlo do stradavanja njih samih i njihovih prijatelja'' istaknuo je voditelj Lukić

S ciljem poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, PU istarska će u narednom razdoblju provoditi različite preventivno-represivne aktivnosti. Kako bi na cesti bila veća sigurnost i smanjile se posljedice prometnih nesreća, do kojih dolazi zbog nepropisne ili neprilagođene brzine, policija će pojačano nadzirati brzinu kretanja vozila tako da će na cesti biti vise uređaja za nadzor brzine. Na cesti će se češće nalaziti i presretač, a policijski službenici će na raskrižjima nadzirati zaustavljaju li se vozači ispred prometnog znaka “Obavezno zaustavljanje“ te poštuju li prednost prolaza na raskrižjima. ''U nadzoru vozača i vozila, policija će provoditi češće kontrole alkoholiziranosti vozača i kontrole na opojne droge. Ove kontrole bit ce pojačane u dane vikenda, kada se na cestama događa više nesreća s teškim posljedicama'' naglasio je Marko Oršulić.

U nadolazeće proljetne dane, na cesti će biti više motocikla, mopeda i bicikla. Početkom sezone vožnje motocikla, češće stradavaju vozači ovih vozila, bez obzira  da li su oni prouzročili prometnu nesreću ili vozači drugih vozila. U suradnji s moto udrugama, policija će organizirati zajedničke vožnje s vozačima motocikla i mopeda te ih upoznati sa stanjem sigurnosti u prometu i pozvati ih da radi svoje sigurnosti voze oprezno i poštuju ograničenja brzine. Kako je uočeno da u početku sezone vožnje veći broj mopeda i motocikla nije registriran i tehnički ispravan, policija će pojačano provoditi nadzor vozača mopeda i motocikla i u tom pogledu. Napominjemo da će se od 29.03. do 02.04.2016. godine, provesti preventivno-sigurnosna akcija kontrole tehničke ispravnosti motocikala i mopeda. Pregled navedene kategorije vozila je besplatan u svim stanicama za tehnički pregled vozila u navedenom vremenskom razdoblju.

Kada je riječ o vozačima bicikla, uočeno je da i oni često ne poštuju prometne propise, odnosno da voze po cesti u grupama, voze u zabranjenom smjeru, u pješačkim zonama i po nogostupu tako da će policija pojačano nadzirati i vozače bicikla. Sve su to prekršaji zbog kojih može doći do prometne nesreće te do stradavanja vozača bicikala i pješaka. Jedan od češćih prekršaja, zbog kojih građani često obavještavaju policiju, jest vožnja bicikla bez svjetala i reflektirajućeg prsluka. Takvi vozači se izlažu pogibelji te im preporučujemo da noću ne izlaze na cestu, ako nemaju ispravna svjetla na biciklu i ako nemaju reflektirajući prsluk. 

''Budući da s prometnom edukacijom treba započeti od najranije dobi, policijski službenici će provoditi  edukacije u vrtićima te osnovnim i srednjim školama, ali i u autoškolama. Predavanja će biti prilagođena uzrastu djece. Svaka edukacija će se provoditi u dogovoru s odgovornim osobama u navedenim ustanovama'' istaknuo je Oršulić. U cilju boljeg informiranja i upoznavanja budućih vozača s opasnostima koje nastaju u prometu, policijski službenici će na predavanjima u autoškolama skrenuti pozornost mladima da je opasno voziti nepropisnom ili neprilagođenom brzinom te će ih upoznati s posljedicama najtežih prometnih nesreća, kroz fotografije koje su snimljene na licu mjesta takvih nesreća.

Preporuke vozačima:

  • Vozite oprezno i pažljivo, na način kako se vozilo u autoškoli.
  • Vozite brzinom koja je određena prometnim znakom ili pravilom.
  • Za prekoračenja brzine ne postoje nikakva opravdanja.
  • Prije pretjecanja provjerite je li cesta ispred vas dovoljno pregledna i možete li sigurno izvršiti pretjecanje.
  • Prije pretjecanja obavezno se uvjerite da li je  vozač iza ili ispred vas već počeo pretjecati.
  • Kad se približavate raskrižju, smanjite brzinu.
  • Obvezno se zastavite ispred prometnog znaka ''Obavezno zaustavljanje'' i poštujte prednost prolaza na raskrižju.
  • Za upravljač svoga vozila ne sjedajte ako ste konzumirali alkoholna pića.
  • Nikad se nemojte voziti s vozačem koji je pod utjecajem alkohola.
  • Ako se vozite u vozilu, a vozač vozi brzo, tražite da zaustavit vozilo i izađite iz njegovog vozila.
  • Nemojte dozvoliti da postanete žrtva zbog nečije brze vožnje jer to možete spriječiti.


Stranica