Amela Zukanović: ''Sport je važan za policijske službenike''

  • Slika /2024/ami2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na Policijskoj akademiji ''Prvi hrvatski redarstvenik'' vrhunski sportaši mogu nastaviti trenirati i sudjelovati na natjecanjima i tijekom školovanja

Foto: Pulska svakodnevnica (Damir Bošnjak)

Interventna jedinica policije Pula prije dva mjeseca postala je bogatija za još jednu pripadnicu ljepšeg spola pa se tako policijska službenica Amela Zukanović, inače iz Galižane, vratila iz Slavonskog Broda, gdje je obavljala poslove sigurnosti cestovnog prometa u Postaji prometne policije Slavonski Brod.

Amela je 31-godišnja policijska službenica, ujedno i sportašica koja se bavi trčanjem, planinarenjem, vježbanjem u teretani, a od nedavno i veslanjem pa je tako članica ženske ekipe Ministarstva unutarnjih poslova ''Lađarice u plavom''.

''Budući da sam neko vrijeme bila trenerica u školi trčanja, a završila sam i Kineziološki fakultet, nekako mi je bilo prirodno promijeniti radno okruženje i predati zamolbu za premještaj u interventnu policiju. Uspješno sam prošla testiranje i evo sada sam dio jednog odličnog tima'', rekla je Amela i naglasila kako joj svaki radni dan započinje treningom u bazi, s obzirom da pripadnici interventne jedinice policije moraju biti u formi i uvijek spremni obavljati najzahtjevnije zadaće.  

Ministarstvo unutarnjih poslova pridaje iznimnu važnost sportašima u svojim redovima, a to je vidljivo već i za vrijeme školovanja na Policijskoj akademiji ''Prvi hrvatski redarstvenik''. Vrhunski sportaši mogu nastaviti s treniranjem i sudjelovati na natjecanjima, a rekreativci se mogu baviti različitim sportskim aktivnostima u dvorani, teretani ili na vježbalištu na otvorenom. Polaznici mogu birati između borilačkih vještina, biciklizma, demo timova samoobrane ili policijskog naoružanja pa čak i šaha. Hrvatska policija ove godine ima i svog kandidata za Olimpijske igre u Parizu. Riječ je policijskom vježbeniku Matiji Greguriću koji sudjeluje na međunarodnim turnirima i marljivo prikuplja bodove kako bi mogao predstavljati Hrvatsku u atletici, odnosno u bacanju kladiva. I u svemu tome ima punu podršku Ministarstva unutarnjih poslova.

Kako kaže Amela, školovanje na Policijskoj akademiji ''Prvi hrvatski redarstvenik'' odabrala je s obzirom da je za nju policija uvijek predstavljala pojam reda, rada i discipline, a vrijeme provedeno na akademiji pozitivno je utjecalo na nju te neke od navika koje je stekla tamo i danas primjenjuje u svom svakodnevnom životu. ''Jednog dana voljela bih raditi na sportskoj obuci policijskih službenika. Nekako je to logičan nastavak fakulteta kojeg sam završila tako da bi to bio odličan spoj dvije važne struke. Budući da nema dana da se ne bavim nekom sportskom aktivnošću, u mom slučaju dosita vrijedi da sam izabrala poziv, a ne posao'', istaknula je Amela.



Za buduće policajke i policajce trenutno su raspisana dva natječaja. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika u III. razred srednje Policijske škole ''Josip Jović''.

U oba programa školovanja polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknada za osobne potrebe i dodatno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja. Sve koji završe školovanje čeka siguran posao. Osim mogućnosti napredovanja u službi, policajci i policajke imaju i mogućnost nastavka međunarodne karijere u nekima od institucija s kojima hrvatska policija surađuje, kao što su Frontex i Europol tako da se mogu profesionalno razvijati i u tom smjeru. Isto tako, Ministarstvo unutarnjih poslova omogućuje policijskim službenicima i nastavak školovanja na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti, a svi oni koje završe prekvalifikaciju ili srednju policijsku školu s prosjekom 5.0 imaju izravan upis na veleučilište.
 

Stranica