BAK-ovi i djelatnici istarske policije darivali krv

Slika /2023/bak_krv2.JPG

Istarski policajci i bivši specijalci tradicionalno darivali krv uoči godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije BAK 

Foto: PU istarska

Kao što to i inače čine uoči godišnjice osnutka jedinice, članovi Udruge specijalne policije BAK Istra organizirali su akciju darivanja krvi. Osim bivših pripadnika specijalne policije, udruga je pozvala i djelatnike Policijske uprave istarske da se odazovu ovom humanom činu.
 
Dvadesetak aktivnih i bivših policijskih službenika okupilo se jučer u prostorijama Crvenog križa u Puli te je pokazalo kako i na ovaj način pomažu svojim sugrađanima u nevolji. Među darivateljima su bili i predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Mladen Blašković te zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin. ''Među našim članovima ima velik broj darivatelja krvi. Osim što se odazovu na ovu našu tradicionalnu akciju, nekoliko puta godišnje i samostalno odlaze na darivanja krvi koja organiziraju gradska društva Crvenog križa diljem Istre tako da su neki krv darivali preko 40 ili 50 puta'', rekao je predsjednik udruge Mladen Blašković i istaknuo kako uvijek potiču sudjelovanje članova u humanitarnim akcijama i drugim aktivnostima koje su na dobrobit zajednice.


 
Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić zahvalila je BAK-ovima i policijskim službenicima što svake godine tijekom turističke sezone, kada je povećanja potrošnja zaliha krvi, daruju ovu dragocjenu tekućinu i time spašavaju živote svojih sugrađana i brojnih turista.

Prema medicinskim istraživanjima, ne postoji zamjena za krv i krvne pripravke kao lijeka za oboljele. Suvremene metode medicinskog liječenja temelje se na osiguranju dovoljnih količina krvi i krvnih pripravaka. Zamjenskih pripravaka za krv još uvijek nema. Jedino što nam preostaje to je plemenit i human čin dobrovoljnog davanja krvi. Krv je lijek koji nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor tog lijeka je čovjek – darivatelj krvi. (Gradsko društvo Crvenog križa Pula)
 

Pisane vijesti