Dani Martinja i pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača u studenom i prosincu

Slika PU_I/alkometar.jpg

Iz godine u godinu statističko praćenje broja prometnih nesreća pokazuje da se upravo u studenom i prosincu, mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola i povećanog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima

Foto: Ilustracija

Iz godine u godinu statističko praćenje broja prometnih nesreća pokazuje da se upravo u studenom i prosincu, mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. Stoga će policija u studenom i prosincu provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača, a uz to, dodatno će ih kontrolirati i na prisutnost droga u organizmu.

Jednako tako, od 6. do 16. studenoga, povodom narodnog običaja krštenja mošta ''Martinja'' i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Policijska uprava istarska svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. 

Nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih točaka, koje će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. 

U ove ciljane aktivnosti biti će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge, uređaji za nadzor brzine). 

Prošlogodišnja statistika policije u akciji za vrijeme ''Martinja'' dovoljno je upozorenje samo po sebi, a kada se na području PU istarske dogodilo ukupno 14 prometnih nesreća, osam s ozlijeđenim osobama i šest prometnih nesreća s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama stradalo je devet osoba, od čega su dvije osobe teško ozlijeđene, a sedam osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede. U kontroli i nadzoru prometa utvrđeno je 369 prometnih prekršaja, od čega 52 prekršaja alkohola, što je 14% od ukupnog broja prekršaja, dok je najveća utvrđena  koncentracija alkohola bila 2,77 g/kg. 



Stranica