Dao svoj PIN neznancu pa ostao bez novca na računu

Slika /2019/internet.jpg

Policija savjetuje građanima da budu oprezni te da čuvaju svoje osobne podatke kako ne bi postali žrtve kaznenog djela

Foto: Ilustracija

Porečka policija zaprimila je prijavu 20-godišnjaka koji je prevaren prilikom prodaje monitora.

Naime, mladić je oglasio prodaju monitora na internetu te ga je kontaktirao potencijalni kupac, kojem je 20-godišnjak dao pristupne PIN-ove svog bankovnog računa. Prošlog tjedna mladić je primijetio da mu s računa nedostaje više tisuća kuna te je posumnjao da mu je novac otuđila osoba kojoj je dao svoje podatke.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja.

Iz navedenog primjera vidljivo je kako je izrazito važno štiti svoje osobne podatke, bez obzira da li ih štitite u stvarnom ili virtualnom svijetu. Nezaštićeni osobni podaci u rukama počinitelja mogu se upotrijebiti prilikom počinjenja različitih kaznenih djela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema, koji u nekim slučajevima mogu trajati i cijeli život. Kako biste to izbjegli, policija savjetuje sljedeće: 
 
  • ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ukoliko niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe
  • ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument)
  • prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima
  • u slučaju da posumnjate da je netko zloupotrijebio vaše osobne podatke, prijavite događaj policiji.


Stranica