Policija poručuje: Zaštitimo naše noniće

  • Slika /2022/prijevare starijih1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Treba prijaviti, nemojte se sramiti jer tako možete ukazati drugima da se to može dogoditi svima i da nije nikakva sramota što si bio široke duše i velikog srca. Netko je tu tvoju dobrotu iskoristio

Foto: PU istarska

Budući da je praćenjem stanja sigurnosti zamijećeno kako su starije osobe često žrtve različitih vrsta prijevara, Policijska uprava istarska odlučila je napraviti preventivni projekt koji će biti usmjeren upravo na zaštitu osoba u ''zlatnim godinama''.

Aktivnosti koje je policijska uprava napravila sa svojim partnerima, Istarskom županijom i Radio Istrom, predstavljene su danas na konferenciji za medije, na kojoj su sudjelovali voditeljica poslova prevencije u Policijskoj upravi istarskoj Alica Rosić-Jakupović, službenica koja privremeno obavlja poslove pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Davorka Maras-Tkačuk, radijski voditelj Mario Lipovšek Battifiaca i predsjednica Sindikata umirovljenika Pazin Mirjana Monas.

Starije osobe često su žrtve prijevara zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Počinitelji to koriste te na razne načine te lažnim prikazivanjem činjenica navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji putem telefona predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao policijski službenici.

''Tijekom protekle godine na području Policijske uprave istarske na štetu osoba starijih od 65 godina evidentirali smo 48 kaznenih djela prijevare i 12 kaznenih djela računalne prijevare. Najviše se radilo o posudbama novca, a starije osobe novac su uglavnom posuđivale osobama koje su upoznale putem društvenih mreža. Također je bilo slučajeva lažnog predstavljanja, kupovine različitih proizvoda po višim cijenama od realne cijene, ali i slučajeva prijevara prilikom trgovine kriptovalutama'', rekla je voditeljica poslova prevencije u policijskoj upravi i pojasnila kako počinitelje ovakvih kaznenih djela karakterizira drskost, snalažljivost, autoritativni nastup, pričljivost, pokazivanje empatije, upornost u nagovaranju, uvredljivost prema svakoj skepsi usmjerenoj prema provjeri informacija koje navodi. S druge strane imamo pak počinitelje koji znaju simulirati bolest, nesvjesticu i na taj način izazivati sažaljenje starijih osoba.

Kako bi se što više osoba starije dobi upozorilo na opasnosti koje vrebaju, Policijska uprava istarska je uz pomoć Istarske županije i Radio Istre napravila projekt koji će doprijeti do većeg broja starijih osoba na području Istre. U suradnji s Radio Istrom napravljeni su radijski spotovi kroz koje se građane upoznaju s najčešćim oblicima prijevara, a u suradnji s Istarskom županijom, odnosno jedinicama lokalne samouprave, održat će se edukacije osoba starije životne dobi. Osim toga, policijska uprava napravila je i preventivni letak na hrvatskom i talijanskom jeziku koji će se distribuirati u ordinacijama obiteljske medicine, ljekarnama, čitaonicama i na drugim lokacijama koje posjećuju starije osobe.



Radio Istra pohvalila je inicijativu Policijske uprave Istarske jer smatra da kao društvo ne smijemo pasivno promatrati što se događa našim sugrađanima, posebno onima treće životne dobi. U konačnici, to mogu biti i naše none i nonići, naši roditelji, a na kraju krajeva i mi sami. Stoga su vrlo rado prihvatili prijedlog policije za izradu spotova koji bi pozivali umirovljenike na oprez. ''Radio Istra dopire u domove mnogih od njih, neki imaju obitelji, neki su sami, bolesni, ostavljeni i često nam se javljaju kako im značimo sve i kako su s nama 24 sata na dan. I baš zato jer nam slušatelji vjeruju i puštaju nas svakodnevno u svoje domove, želimo im spotovima osvijestiti situacije koje se događaju i poručiti da ne smiju vjerovati i otvarati vrata svakome'', rekao je radijski voditelj Mario Lipovšek Battifiaca, zahvalivši pritom predsjednici sindikata Mirjani Monas i ostalim pazinskim umirovljenicima na susretljivosti i suradnji prilikom snimanja spotova. Mirjana Monas iskazala je zadovoljstvo što su pazinski umirovljenici, odnosno ''penzići'' kako sami sebe vole nazivati, dobili priliku raditi na projektu kojim će zaštiti osobe starije dobi te je pozvala sve starije sugrađane na oprez u komunikaciji s nepoznatim osobama i međusobno druženje.

Kako je navela Davorka Maras-Tkačuk, skrb o starijim osobama prioritetno je područje zdravstvene i socijalne politike Istarske županije. ''Upravo kako bi spriječili da starije osobe postanu žrtve raznih prijevara i kako bi bili sigurni tko ulazi u njihove domove, u suradnji s ustanovama te gradovima i općinama, razvijamo i sufinanciramo uslugu pomoći u kući koju pružaju licencirani pružatelji usluga. Osim pomoći u kući, županija sufinancira I projekte udruga koje skrbe i osiguravaju razne oblike podrške starijim osobama pri uključivanju u zajednicu, savjetovanje, informiranje o pravima, rehabilitaciju, organizirane aktivnosti za aktivno provođenje slobodnog vremena i slično'', istaknula je predstavnica Istarske županije i napomenula kako će Istarska županija svakako dati podršku aktivnostima policije i pomoći u tiskanju i distribuciji letaka putem svojih upravnih tijela, zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi kojima je osnivač te putem jedinica lokalne samouprave i udruga koje skrbe o starijim osobama.

Preventivnim projektom ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće'' cilj je smanjiti broj kaznenih djela prijevare na štetu starijih osoba, senzibilizirati osobe starije dobi i širu javnost na navedenu problematiku, senzibilizirati osobe koje brinu o starijim osobama da razvijaju s njima odnos povjerenja te demotivirati počinitelje na daljnje činjenje kaznenih djela na području Istre, s obzirom da su starije osobe upozorene na opasnost.

Policija još jednom apelira na građane, pogotovo one starije dobi, da budu oprezni. Također apeliramo na sve naše mlađe sugrađane da o opasnostima koje vrebaju upoznaju svoje roditelje, bake i djedove jer upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja. Uvjereni smo da će priče pazinskih umirovljenika i glas radijskog voditelja Marija Lipovšeka Battifiace, kojeg slušatelji vole i prepoznaju, doprinijeti uspjehu projekta ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće''.

Isto tako, nadamo se da ćemo potaknuti osobe koje su bile žrtve prijevara da to i prijave jer velik broj njih, zbog srama i straha od osude obitelji i okoline, nikome ne govori što im se dogodilo. ''Treba prijaviti, nemojte se sramiti jer tako možete ukazati drugima da se to može dogoditi svima i da nije nikakva sramota što si bio široke duše i velikog srca. Netko je tu tvoju dobrotu iskoristio'', poručio je Battifiaca.


Prezentacija o projektu ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće'' u kojoj se mogu poslušati i preventivni radijski spotovi

Preventivni letak na hrvatskom jeziku

Preventivni letak na talijanskom jeziku

Stranica