Dea i Antonio: obuci i ti plavu odoru i brini s nama o sigurnosti

  • Slika /2023/dea i antonio1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis u Program obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka

Foto: PU istarska

Mnogi mladi od malena sanjaju kako će jednog dana kad odrastu biti policajci, a je li tako bilo i s mladim vježbenicima u Policijskoj postaji Pula-Pola Deom Tepić i Antoniom Banom?

Dea je odrasla u Puli u policijskoj obitelji i odmalena je bila okružena policijskom odorom. ''Budući da mi je djed bio u policiji, a otac mi je još uvijek policijski službenik, nekako mi je bilo prirodno krenuti njihovim stopama. Kao srednjoškolka počela sam raditi u prometnoj jedinici mladeži i to mi je bio i prvi posao. Svidio mi se i samo mi je potvrdio ono što sam oduvijek znala, a to je da želim nositi policijsku odoru i brinuti za sigurnost'', rekla je Dea.

Njen godinu dana mlađi kolega Antonio iz Bijažići također nije previše dvojio čime se želi baviti u životu. ''Jednostavno, to je bila želja od malena. Tata mi radi u vojsci i također brine o sigurnosti tako da me privukla sličnost posla. Oduvijek sam znao da jednog dana želim postati policajac'', ispričao je Antonio i istaknuo kako su zanimljivost i humanost policijskog posla ono što ga je privuklo.

Školovanje na Policijskoj akademiji ''Prvi hrvatski redarstvenik'' Dea i Antonio završili su prošle godine. Na akademiji su proveli devet mjeseci, a dva mjeseca obavljali su praksu u policijskim postajama. Tijekom školovanja imali su osiguran smještaj, prehranu, sportsku opremu, udžbenike i školski pribor, a dobivali su i mjesečnu stipendiju. Bavili su se sportom i razvijali svoje motoričke sposobnosti, dok su neki njihovi kolege sudjelovali i u radu policijskog zbora i tamburaškog orkestra. ''Svaki dan bio nam je ispunjen, imali smo teorijsku i praktičnu nastavu tako da smo stekli brojna znanja koja nam pomažu u svakodnevnom postupanju. Vrijeme provedeno na školovanju svakako će mi ostati u lijepom sjećanju jer sam stekla brojne prijatelje. S nekima radim u policijskoj postaji u Puli, a neki su u drugim dijelovima Hrvatske, no redovito se čujemo i razmjenjujemo iskustva'', ispričala je Dea.



Osim što su naučili zakonske propise koje sada primjenjuju u radu, Dea i Antonio imali su nastavu i iz psihologije, kriminalistike, zaštite ljudskih prava i drugih stručnih predmeta. Svladali su i borilačke vještine, zahvate privođenja i gađanje iz službenog oružja.

''Svakome tko želi dinamičan i zanimljiv posao, preporučio bih da se upiše na Policijsku akademiju. Dan bi nam započinjao s postrojavanjem, nakon čega smo imali predavanja i praktični dio nastave. Najzanimljivije su mi bile vježbe gađanja i borilačke vještine. Budući da sam sportski tip i godinama se bavim nogometom, sama priprema za testiranje za upis na akademiju nije mi bila teška. Mislim da svatko tko se bavi sportom, može proći testiranje, ako se samo malo potrudi'', pojasnio je Antonio i istaknuo kako su  na akademiji imali stručne predavače koji su ih pripremili za sve ono što bi ih moglo očekivati jednog dana na ulici. Kako kaže, zahvalan je predavačima na tome jer sada lakše obavlja svoj poziv, a zahvalan je i na tome što se uspio izgraditi i kao osoba.

I Dea i Antonio pri kraju su svog vježbeničkog staža te ih od dobivanja policijske značke dijeli još samo državni stručni ispit. Tada će postati policijski službenici u punom smislu riječi. Sviđa im se posao u temeljnoj policiji koji trenutno obavljaju te smatraju kako trebaju još neko vrijeme provesti na tim poslovima ne bi li dobro naučili zanat i vidjeli koja linija rada ih privlači. ''Mislim da treba proći sve poslove kako bi se postalo kvalitetnim policijskim službenikom. Za one koji žele napredovati, ta mogućnost postoji, a isto tako postoji i mogućnost daljnjeg školovanja na Visokoj policijskoj školi. I sam bih jednog dana želio upisati kriminalistiku i nastaviti svoj osobni razvoj'', rekao je Antonio.

Natječaj za Program obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka otvoren je do 15. kolovoza, a svi zainteresirani informacije o upisu mogu pronaći na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'' i policijskih uprava, ali i u svakoj policijskoj postaji.

Ako i ti želi siguran posao i profesionalno napredovanje, ako voliš pomagati ljudima i štiti slabije, prijavi se na natječaj i postani dio našeg tima – postani policajka ili policajac!
 
 
 




 

Stranica