Držao pse bez nadzora

Slika PU_I/pas01.jpg

Porečka je policija, provedenim izvidima, utvrdila da je 47-godišnji državljanin Njemačke počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

 Foto: Ilustracija

Porečka je policija, provedenim izvidima, utvrdila da je 47-godišnji državljanin Njemačke počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Naime, Nijemac je 1. srpnja u jutarnjim satima, u kampu na području Funtane, držao bez nadzora tri psa, dva dobermana i jednog mješanca. Odvezani psi istrčali su na cestu te su napali 45-godišnju državljanku Italije, koja je šetala kampom, a mješanac ju je pritom i ugrizao. Žena je lakše ozlijeđena, a muškarcu je izdan prekršajni nalog radi držanja životinja bez nadzora.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane i turiste da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca (pasa) prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu.  

Vlasnicima životinja ujedno skrećemo pozornost i na preporuke veterinarske službe, obzirom da su za vrijeme ljetnih vrućina psi nervozniji, što nerijetko završava ugrizima. Stoga, savjetujemo vlasnicima pasa da svoje ljubimce ne šeću u vrijeme najvećih vrućina, nego rano ujutro ili navečer kad zahladi te da ih obavezno vode na povodcu kako bi životinje bile pod kontrolom vlasnika.



Stranica