Edukacija u cilju zaštite naših nonića

  • Slika /2022/zaštitimonašenoniće1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Pazinu, Bujama i Umagu policija educirala građane kako se zaštititi od raznih oblika prijevara

Foto: Pu istarska

U sklopu preventivnog projekta pod nazivom ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće'' policijski službenici zaduženi za poslove prevencije u suradnji s Istarskom županijom, odnosno jedinicama lokalne samouprave tijekom proteklog tjedna održali su edukacije kojima je cilj smanjiti prijevare starijih osoba.

Dana 26. rujna 2022. održana je edukacija građana u Spomen domu u Pazinu, 29. rujna održana je edukacija u Pučkom otvorenom učilištu u Bujama, a 30. rujna u Pučkom otvorenom učilištu u Umagu, kojom prilikom su policijski službenici pojasnili najčešće oblike prijevara te savjetovali osobe kako trebaju postupiti u slučaju da posumnjaju kako je riječ o prijevari. Prilikom edukacije građani su se aktivno uključili u raspravu te iznosili vlastita iskustva pokušaja prijevare putem mail poruka.

Podsjetimo, Policijska uprava istarska nedavno je predstavila preventivni projekt usmjeren na zaštitu osoba u ''zlatnim godinama'', pod nazivom ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće'', koji je nastao u suradnji s Istarskom županijom i Radio Istrom koja je izradila radijske spotove u kojima se građane upoznaje s najčešćim oblicima prijevara. Osim toga, policijska uprava napravila je i preventivni letak na hrvatskom i talijanskom jeziku koji će se distribuirati u ordinacijama obiteljske medicine, ljekarnama, čitaonicama i na drugim lokacijama koje posjećuju starije osobe.

Preventivnim projektom nastoji se smanjiti broj kaznenih djela prijevare na štetu starijih osoba, senzibilizirati osobe starije dobi i širu javnost na navedenu problematiku, senzibilizirati osobe koje brinu o starijim osobama da razvijaju s njima odnos povjerenja te demotivirati počinitelje na daljnje činjenje kaznenih djela na području Istre, s obzirom da su starije osobe upozorene na opasnost, kao i potaknuti osobe koje su bile žrtve prijevara da to prijave jer velik broj njih, zbog srama i straha od osude obitelji i okoline, nikome ne govori što im se dogodilo.
 

Stranica