Europske zemlje prepoznaju kvalitetu hrvatskih pregovaračkih timova

  • Slika /2023/pregovarači1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prema iskustvima zadovoljnih polaznika vidljivo je kako je hrvatska policija prepoznata kao jedan od edukacijskih lidera što se tiče policijskog pregovaranja

Foto: MUP

''U 19 godina, koliko postoje pregovarači u hrvatskoj policiji, uz obavljanje redovitih zadaća iz djelokruga rada specijalne i interventne policije, policijski pregovarači uspješno su pregovorima riješili više od 250 kriznih situacija. Time su spašeni brojni životi, a osobito mi je drago što mogu reći da pritom nije ozlijeđen niti jedan policijski službenik, što je rezultat ozbiljnih priprema i jednog od glavnih postulata da je na prvom mjestu sigurnost svih sudionika intervencije'', istaknuo je voditelj pregovarača u  Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije Franjo Filipović.
 
Naime, u Valbandonu se ovog tjedna održava 12. po redu međunarodni tečaj za policijske pregovarače na temu utjecaja modernih načina komuniciranja na policijsko pregovaranje. Tečaj je okupio sudionike iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke, Sjeverne Makedonije i Slovenije, koji pod vodstvom hrvatskih i njemačkih predavača imaju priliku razmijeniti iskustvo i pripremiti se što bolje za buduće krizne situacije.
 
Kroz teorijsku pripremu i praktične vježbe polaznici tečaja su stekli znanja o novim trendovima u komunikaciji, poput komuniciranja putem digitalnih platformi te prijenosa informacija na način da se koriste najmoderniji sustavi, kao što su pregovarački telefoni zadnje generacije i operativni dronovi. Riječi je bilo i o operativnoj pripremi, psihološkim aspektima pregovaranja, kao i modularnom internalnom trenažnom procesu.
 
''Osobno sam se uvjerila da su hrvatski pregovarači prepoznati kao prokativni i progresivni u prilagodbi na najnovije modele postupanja, ne samo što se tiče edukacija, već i prakse postupanja'', kazala je doc.dr.sc. Ivana Glavina Jelaš, voditeljica Savjetovališta na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti, jedna od predavača na tečaju, a s njome se složila i polaznica iz Sjeverne Makedonije Turkjan Tutikj koja je imala prilike u nekoliko navrata sudjelovati na tečaju za policijske pregovarače. ''Tečaj je organiziran visoko profesionalno i svake godine donosi novine koje su bitne za uspješno obavljanje naših zahtjevnih zadaća. Predavači imaju dugogodišnje iskustvo i napredak svih nas je vidljiv iz godine u godinu tako da mi je želja da se ova suradnja nastavi i u narednom razdoblju''.
 
Pozitivno iskustvo podijelila je i Erika Laszlo iz Mađarske koja je istaknula kako su mađarski pregovarači brojne inovacije s kojima su se susreli na tečaju u organizaciji hrvatske policije i sami implementirali u svoj rada, poput digitalne informativne ploče. Ove godine kao zanimljivost je istaknula uporabu dronova u operativne svrhe, što svakako olakšava postupanje jer policijskim pregovaračima omogućava bolji pregled stanja, pogotovo u situacijama kada iz sigurnosnih razloga ne mogu biti u blizini samog mjesta događaja.
 
''Iako sam već deset godina pripadnik specijalne policije u Mostaru, ovo je moj prvi susret s policijskim pregovaranjem i mogu reći da se s time policijski posao može znatno olakšati i unaprijediti. Mnogo sam naučio, instruktori su stručni i imaju odgovora na sva naša pitanja tako da se nadam daljnjoj suradnji i nastavku obučavanja, a nadam se i uvođenju pregovarača u naše taktičke timove'', istaknuo je polaznik Igor Šutić iz Bosne i Hercegovine. 
 
Cilj ovog tečaja je razmjena iskustava i podizanja operativnih sposobnosti policijskih pregovarača u Republici Hrvatskoj, ali i u drugim europskim zemljama, a prema iskustvima zadovoljnih polaznika vidljivo je kako je hrvatska policija prepoznata kao jedan od edukacijskih lidera što se tiče policijskog pregovaranja i ravnopravan partner najrazvijenijim europskim zemljama.
 

Pisane vijesti