Generalni Konzul Republike Italije g. Renato Cianfarani posjetio Policijsku upravu istarsku

Slika PU_I/konzul.JPG

Generalni konzul Republike Italije u Rijeci, gospodin Renato Cianfarani, posjetio je danas Policijsku upravu istarsku, gdje mu je dobrodošlicu zaželio načelnik uprave, g. Dragutin Cestar. Ovo je već tradicionalni godišnji posjet Generalnog Konzula Policijskoj upravi istarskoj.

Foto: PU istarska 

Generalni konzul Republike Italije u Rijeci, gospodin Renato Cianfarani, posjetio je danas Policijsku upravu istarsku, gdje  mu je dobrodošlicu zaželio načelnik uprave, g. Dragutin Cestar. Ovo je već tradicionalni godišnji posjet Generalnog Konzula  Policijskoj upravi istarskoj.

Načelnik Cestar istaknuo da je suradnja s talijanskim Konzulatom dobra, te izrazio želju da se takva suradnja i dalje nastavi.  U kratkom izlaganju načelnik Cestar  upoznao je Konzula sa stanjem sigurnosti na području policijske uprave, te s činjenicom da Istru  tijekom godine posjeti velik broj talijanskih državljana. Iznio je statističke pokazatelje za 2012. god. o  broju državljana Italije prema kojima su poduzimane mjere poradi počinjena kaznenih djela i prekršaja, te naglasio kao se radi o malom brojci u odnosu na ukupan broj talijanskih državljana koji su tijekom  protekle godine boravili u Istri.  Osim toga, istaknuo je kako u Istri živi velik broj talijanskih državljana sa statusom privremenog ili stalnog boravka, a 7% stanovništva pripada talijanskoj nacionalnoj manjini.

Generalni konzul Cianfarani zahvalio se na prijemu i izrazio zadovoljstvo dobrom dosadašnjom suradnjom. Istaknuo je kako je stanje sigurnosti na području Istre na zavidnoj razini te prenio kako mu njegovi državljani prenose pozitivne utiske o boravku u ovoj regiji.  Naglasio je kako u protekloj godini nisu zaprimili ni jednu pritužbu na rad istarske policije te naveo kako na internetskim stranicama Konzulata redovito objavljuju zakonske propise koji su na snazi u Republici Hrvatskoj kako bi preventivno djelovali na protupravna ponašanja svojih državljana. Izrazio je nadu da će predstojeća turistička sezona proteći jednako dobro kao i protekla, te zaključno izrazio nadu da će se dobra suradnja s istarskom policijom nastaviti i ubuduće.



Stranica