Istarska pomorska policija dobila novo plovilo

Slika PU_I/plovilo b.JPG

Foto: PU istarska  

Danas je na Riječkom gatu u Puli, predstavnicima medija predstavljeno novo policijsko plovilo koje je Policijska uprava istarska, odnosno Postaja pomorske policije Pula dobila na korištenje u sklopu strategije razvoja pomorske policije kao rezultat Twinning projekta „Nadzor plave granice“ .

Naime strategijom razvoja pomorske policije i Akcijskim planom koji je rezultat provedenog twinning projekta „Nadzor plave granice“ definiran je nadzor državne granice na moru sukladno schengenskim preporukama, a koji se temelji na prisutnosti policijskih plovila na moru u cilju zaštite državne granice na moru te nadzora ukupnog morskog prostora Republike Hrvatske. Ugovor o gradnji, opremanju i isporuci plovila potpisan je između Ministarstva unutarnjih poslova i Zajednice ponuditelja-brodograditelja, isključivo hrvatskih brodara, 31. kolovoza 2010. god. temeljem kojeg će Ministarstvo na teret proračunskih sredstava nabaviti ukupno 29 plovila, od čega će njih 23 različitih tipova biti namijenjena nadzoru državne granice na moru.

Jedno od plovila je patrolna brodica P-212, koja je u skladu sa standardima Europske unije, izgrađena u poduzeću „Tehnomont-brodogradilište Pula“d.d., te je od strane naručitelja Ministarstva unutarnjih poslova preuzeta dana 22. ožujka 2013. godine. Radi se o motornoj brodici tipa B, izrađenoj od aluminija, dužine 13,85 m, širine trupa 4.35 m, gaza 1,30 m koju pokreću dva motora Cummins snage 373 kW brzine 30 čvorova.

Navedeno plovilo dano je na korištenje Policijskoj upravi istarskoj, Postaji pomorske policije. Namijenjeno je nadzoru državne granice a obzirom na svoje tehničke karakteristike i maritimne sposobnosti služiti će i za nadzor unutarnjih morskih voda te će se njegovim korištenjem povećati prisutnost policije na moru i pridonijeti stanju sigurnosti i zaštite na moru.



Stranica