Predstavljen projekt "Zdrav za 5"

Slika PU_I/zdrav za pet-predstavljane.JPG

Na današnjoj je konferenciji za novinare u Policijskoj upravi istarskoj predstavljen nacionalni preventivni program „Zdrav za 5“.

Foto: PU istarska

Na današnjoj  konferenciji za novinare u Policijskoj upravi istarskoj predstavljen je nacionalni preventivni program „Zdrav za 5“.

Konferenciji su prisustvovali, Helena Mitrović, regionalna koordinatorica projekta Ministarstva zdravlja, Ljiljana Dravec, regionalna koordinatorica projekta Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Patricia Smoljan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, Erik Lukšić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Pule, Dragan Poropat, koordinator  za Upravni odjel društvenih djelatnosti Grada Rovinja, te Alica Rosić-Jakupović, voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave istarske i  Aleksandar Šerović, policijski službenik Odjela prevencije.

Na konferenciji je prezentirano kako su, u želji da zajednički djeluju na području prevencije ovisnosti i podizanja svijesti o zaštiti okoliša, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša započeli s provedbom projekta ''Zdrav za 5''. Suradnja između triju ministarstava započela je nakon što su resorni ministri 30. listopada 2012. godine potpisali Sporazum o suradnji u provedbi projekta.  Ciljevi projekta su aktivno  mijenjanje stavova i štetnih navika o ovisnosti (alkohol, opojne droge, igre na sreću itd.), aktivno mijenjanje stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode te podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i usvajanje zdravih životnih ciljeva.

Na području Istarske županije, u školskoj godini 2012/2013, projektom ''Zdrav za 5'' obuhvaćene su četiri osnovne i osam srednjih škola s područja Pule i Rovinja. Po odabranim školama, s učenicima osmih razreda osnovnih škola i učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola, provele su se ulazne ankete, o njihovom aktualnim stavovima i razmišljanjima o alkoholu, drogi, kocki, zdravom životu i očuvanju prirode. Nakon toga, započela su edukativna predavanja o problematici zlouporabe i ovisnosti o alkoholu, drogama, igrama na sreću, koja trenutno provode djelatnici Službe za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, a potom će mlade s navedenom problematikom upoznati i policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave istarske. Osim predavanja, učenici će sudjelovati i u akcijama čišćenja okoliša, i to u slijedećim terminima:

  • 4. svibnja u Vrsaru, povodom obilježavanja Eko dana, organizirat će se akcija čišćenja podmorja i obale, u kojoj će sudjelovati ronilački klubovi IŽ, učenici, vrtićka djeca, građani, služba za izgradnju i održavanje Montraker, komunalni servis Usluga Poreč, Turistička zajednica Vrsar i Policijska uprava istarska;
  • 25. svibnja u Rovinju organizirat će se akcija čišćenja podmorja i obale (ACI marina), u kojoj će sudjelovati ronilački klubovi IŽ i šire, učenici, građani, Komunalni servis Rovinj, Turistička zajednica Rovinj i Policijska uprava istarska;
  • 1. lipnja u Puli organizirat će se akcija čišćenja podmorja i obale (Valkane), u kojoj će sudjelovati Ronilački savez IŽ, pulski ronilački klubovi, učenici, građani,  komunalni servis Herculanea i Policijska uprava istarska.

Nakon provedenih edukacija i ekoloških akcija, provest će se završna, izlazna anketa, čime će se valorizirati krajnji učinak svih provedenih aktivnosti na zauzeti stav učenika o navedenoj problematici.



Stranica