Istarski specijalci obilježili 24. obljetnicu osnutka

Slika PU_I/vijesti/2015/bak.JPG

Foto: PU istarska

Istarski specijalci, obitelji poginulih i ranjenih branitelja te brojni gosti i uzvanici jučer su u Valbandonu svečano obilježili 24. obljetnicu osnutka specijalne jedinice Policijske uprave istarske, ratnog naziva BAK Istra.

Nakon svete mise, koju je u kapelici Sv. Ivana Pavla II predvodio policijski kapelan Ozren Bizek iz PU koprivaničko-križevačke, održana je svečana skupština Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra, na kojoj se okupljenima obratio predsjednik Udruge Mladen Blašković te se sa svojim suborcima prisjetio ratnog puta Bakova.

Specijalna jedinica policije BAK Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Hasimia Skendera, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije BAK Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra bilo je ranjeno. ''Naš ratni put jasan je i čist, a  svoje zadaće, kako u ratu, tako i u miru, obavljali smo profesionalno, časno i pošteno.  Izato, danas,svaki pripadnik Specijalne jedinice policije BAKIstra s pravom može biti ponosan na svoj doprinos Domovinskom ratu,osjećati se  vrijedno i dostojanstveno…kao čovjek, kao vojnik, kao profesionalac i kaopobjednik'' istaknuo je Mladen Blašković i naglasio kako je jedina privilegija istarskih specijalaca – branitelja što su bili dio stvaranja moderne hrvatske povijesti te što su se sretno vratili svojim obiteljima.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te Glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića, Bakovima je 24. obljetnicu čestitao načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, koji je zahvalio pripadnicima Specijalne jedinice BAK Istra na njihovom doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske. Načelnik uprave zahvalio je Bakovima i na njihovoj ulozi nakon rata, kada su nastavili, jednako uspješno i profesionalno, doprinositi očuvanju hrvatske države i demokracije te zaštiti prava i sloboda svih građana te je u svezi s time naglasio kako Udruga specijalne jedinice policije BAK Istra, koja promiče te vrijednosti, ima puno podršku u Policijskoj upravi istarskoj.

Ratnog puta istarskih specijalaca i uloge djelatnika specijalnih jedinica policije u Domovinskom ratu prisjetili su se u svojim govorima i Josip Klemm, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata te ratni zapovjednici jedinice BAK, Skender Hasimi i Slavko Jereb, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje  kod spomen obilježje specijalne jedinice policije BAK Istra.

Svakako je bitno napomenuti da je kao i svake godine, Udruga specijalne jedinice policije BAK Istra i ovog srpnja organizirala  tradicionalno davanje krvi. Akciji se tijekom proteklog tjedna odazvalo tridesetak članova Udruge, uključujući i njeno predsjedništvo,  a uoči obilježavanja 24. obljetnice, delegaciju Udruge primio je 16. srpnja župan Istarske županije Valter Flego, koji istaknuo kako je Istra ponosna na doprinos Specijalne jedinice policije BAK Istra u stvaranju hrvatske države te da Udruga jedinice svojim zajedništvom šalje svima u Hrvatskoj poruku jedinstva i sloge.  



Stranica