Izaslanstvo policije iz Hannovera u posjetu PU istarskoj

Slika PU_I/PD Hannover 20121.JPG

Foto: PU istarska

Danas je u prostorijama Policijske uprave istarske, načelnik uprave Mladen Blašković poželio dobrodošlicu izaslanstvu policije iz Hannovera,  koje u sklopu  međunarodne policijske suradnje od 14. do 21. lipnja boravi u radnom posjetu Policijskoj upravi istarskoj.

Načelnik Blašković je sa suradnicima srdačno dočekao delegaciju, koju predvodi novi načelnik PD Hannover Axel Brockmann te se ukratko osvrnuo na dosadašnju uspješnu suradnju između PD Hannover i Policijske uprave istarske. Međunarodna policijska suradnja između ove dvije policijske uprave započela je u listopadu 2002. godine,  u okviru Sporazuma o stabilnosti za jugoistočnu Europu kao dio projekta u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke u sklopu Strategije djelovanja Policija u Zajednici – Razvoj komunalne prevencije u lokalnoj zajednici.

Suradnja se ostvaruje kroz godišnje međusobne radne posjete delegacija dviju policijskih uprava tako da je u razdoblju od 2002. do 2011. godine ostvareno ukupno 18 radnih posjeta, u kojima je sudjelovalo više od 60 policijskih službenika s obje strane. Najzapaženiji rezultati suradnje ostvareni su na području komunalne prevencije u lokalnoj zajednici, što je rezultiralo i osnivanjem Vijeća za komunalnu prevenciju u gradovima i općinama na području Policijske uprave istarske. Korisna iskustva razmijenjena su i primjenjena i u drugim područjima rada policije: programi prevencije po pitanju prometa, ovisnosti, djece i mladih, zatim osiguranja velikih javnih okupljanja sportskog i zabavnog karaktera, javni prosvjedi, organizirani kriminalitet, maloljetnička delinkvencija, suradnja policije sa lokalnom upravom i samoupravom, rad kontakt policije i odnosi s javnošću.

Tijekom ovog radnog posjeta, domaćini će njemačko izaslanstvo detaljnije upoznati sa završnim aktivnostima na projektu ''Priručnik za kontakt policiju'', kao i projektom Policijske uprave istarske ''Zaštitimo svoju imovinu''. Osim toga, riječi će biti i o komunalnoj prevenciji, odnosno problematici mladih i nasilja, preventivno-edukativnim i promidžbenim aktivnostima u domeni prometa, kompjutorskom kriminalitetu i sigurnosti na moru, a njemački će policajci hrvatske upoznati s novostima u pogledu savjetovanja policijskih službenika nakon kriznih i posebno stresnih situacija.



Stranica