Izlovljavao strogo zaštićene ptice

Slika PU_I/vijesti/2015/ptice.jpg

Foto: PU istarska

Pulska je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 63-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti i trgovanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Temeljem saznanja da 63-godišnjak na području Vodnjana izlovljava zaštićene svojte životinja, policijski službenici su 6. kolovoza obavili pretragu doma i drugih prostorija te su pronašli21 jedinku ptice češljugara i tri jedinke ptice batokljun, koje su proglašene strogo zaštićenim vrstama. Također je utvrđeno da muškarac nema pribavljenu dozvolu nadležnog ministarstva za uzgoj navedenih ptica te su one izlovljene iz prirode i nisu plod domaćeg uzgoja.

Pronađene ptice su oduzete, a daljnju brigu o njima je preuzela inspektorica zaštite prirode. Utvrđeno je da je počinjenjem kaznenog djela, sukladno Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, osumnjičeni počinio štetu od više tisuća kuna te se protiv njega podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.



Stranica