Lažni policajci ponovno zovu građane: ne nasjedajte i nemojte im dati novac!

Slika /2018/novac.1.jpg

Policija ponovno poziva građane na oprez, pogotovo one starije dobi koji su i najčešće žrtve kaznenih djela prijevara

Foto: Ilustracija

Istarska je policija tijekom jučerašnjeg dana zaprimila šest dojava građana da su nepoznati počinitelji, predstavljajući se kao policijski službenici, tražili od ženskih osoba starije dobi informacije o njihovim bankovnim računima. Počinitelji su ženama govorili da su žrtve krađe novca te su ih pokušali potaknuti da podignu sav novac u banci i predaju ih policijskim službenicima koje će poslati po novac. Ženama su čak nudili i zvanje taksija koji će ih odvesti do banke po novac.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja, a Policijska uprava istarska ponovno poziva građane na oprez, pogotovo one starije dobi koji su i najčešće žrtve kaznenih djela prijevara.

Starije osobe često su žrtve zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Počinitelji to koriste te na razne načine, lažnim prikazivanjem činjenica, navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao što je riječ u ovom slučaju – kao policijski službenici.

Kako bi se izbjegle ovakve i slične prijevare, potrebno je voditi računa o sljedećem:
  • ne ustupajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • ako vas netko telefonski ili osobno na kućnoj adresi kontaktira i traži osobne ili bankovne podatke, odmah obavijestiti svoju banku i policiju
  • nemojte pokazivati svoje dokumente i bankovne kartice nepoznatim osobama niti nemojte slati njihove preslike
  • zapamtite da banke nikada od vas neće telefonom provjeravati koliko novca imate na svom računu niti na taj način tražiti neke žurne transakcije
  • ukoliko niste sigurni kako postupiti, prekinite neželjeni telefonski poziv, žurno kontaktirajte članove kućanstva ili osobu od povjerenja te ih zamolite za pomoć i daljnje upute. 

Policija još jednom apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara. Također ističemo kako policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana podizanje novca iz banaka.

Ne puštajte neznance u svoj dom, ne odajte im privatne podatke putem telefona i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer, kao što je već istaknuto, upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.
 
 

Stranica