Magdalena i David: ''Ako želiš dinamičan i human posao, pridruži nam se''

  • Slika /2024/magdalena.david2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U tijeku je natječaj za buduće policajce, a o tome što mladi mogu očekivati govore Magdalena i David iz pulske policijske postaje

Foto: Pulska svakodnevnica

Policijski poziv odgovoran je i opasan, no ujedno je i human jer u sebi povezuje pomaganje i brigu za zajednicu. Policijski službenici štite živote i imovinu, čuvaju javni red i sigurnost, sprječavaju kaznena djela i prekršaje te rade na otkrivanju počinitelja protupravnih ponašanja i njihovom dovođenju nadležnim tijelima.

No, policijski službenici čine i puno više. Prevencija i rad s mladima važan je dio policijskog posla. Kroz edukacije od najranije dobi policijski službenici nastoje ukazati mladima da su ovdje za njih, kao njihovi prijatelji i pomagači, a ujedno ih nastoje usmjeriti prema poželjnom ponašanju, kako u prometu, tako i u međuljudskim odnosima. Kako je to raditi u policijskoj postaji i brinuti o sigurnosti građana, ispričali su Magdalena Varzić i David Biljuh iz Policijske postaje Pula-Pola.

Magdalena je rodom iz Slavonskog Broda, no već nekoliko godina živi u Puli te je prije dvije godine odlučila ostaviti svoj san iz djetinjstva i postati policijska službenica. ''Od malih nogu roditelji su me učili da treba poštovati pravila i zakon. Divila sam se policijskoj odori i ovom poslu te smatram da je stvarno častan i plemenit. Tako da sam upisala policijsku akademiju jer želim pomagati ljudima koliko god mogu, a kroz ovaj posao, smatram da to i činim'', pojasnila je Magdalena. Pomaganje drugima, pogotovo slabijima, glavni je razlog zašto je i David danas policijski službenik. Kako kaže, oduvijek ga je privlačio policijski posao jer su policijski službenici gotovo čitavo vrijeme u kontaktu s građanima i uvijek su im na raspolaganju u slučaju potrebe. ''Još veći poriv sam dobio zbog priča koje sam više puta čuo od bivšeg pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, specijalca, koji mi je član obitelji, a koji mi je govorio o ulozi policije u vrijeme Domovinskog rata i o tome kako su policijski službenici brinuli o sigurnosti građana i domovine'', rekao je David koji je rodom iz naselja Hreljići.

I jednom i drugom školovanje na Policijskoj akademiji ''Prvi hrvatski redarstvenik'' ostalo je u ugodnom sjećanju. Osim što su upoznali velik broj mladih iz svih dijelova Hrvatske, stekli su nova profesionalna znanja, ali su se i razvili kao odgovornije i samostalnije osobe. Tome je svakako doprinio način na koji je organizirano školovanje tako da polaznici osim standardnog učenja u školskim klupama, pohađaju i obuku iz gađanja te borilačkih vještina i samoobrane. Osim toga, mogu sudjelovati u nizu izvannastavnih aktivnosti, od pješačenja i orijentacijskog trčanja do karatea, boksa, demo tima, biciklizma ili šaha. Za one koje više zanima glazba, tu su bend, zbor i tamburaški orkestar, a za one koje više zanima kultura, tu su Muzej policije ili odlasci u kazalište. Program je doista raznovrstan tako da svatko može pronaći nešto za sebe, a svakako je bitno istaknuti kako  profesionalni sportaši mogu tijekom školovanja nastaviti trenirati i sudjelovati na natjecanjima.''Osim toga, polaznicima su tijekom školovanja osigurani smještaj, prehrana, sportska oprema i policijska odora, udžbenici i školski pribor te mjesečna stipendija. Također smo imali liječnika i stomatologa, a učenici koji su upisali srednju policijsku školu mogli su u četvrtom razredu besplatno pohađati autoškolu B kategorije'', rekla je Magdalena i istaknula kako je najbitnije kako je svima koji završe školovanje osiguran posao u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Školovanje u Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje ''policajac/policajka'' trajalo je 11 mjeseci, a potom je uslijedio vježbenički staž u policijskoj postaji. Magdalena je završila školovanje godinu dana ranije tako da je već zadužila policijsku značku i oružje, dok Davida tek čeka završetak vježbeničkog staža i polaganje ispita. ''Svaki radni dan nam je drugačiji i nikada ne znamo što nas čeka. Počinjemo otpremom službe, na kojoj se upoznajemo s aktualnim događajima, a potom zadužujemo opremu i krećemo s obavljanjem zadaća na terenu. Osim što postupamo po dojavama građana i izlazimo na intervencije, obavljamo i preventivne aktivnosti u cilju sprječavanja protupravnih ponašanja'', pojasnio je David.

I njemu i Magdaleni u sjećanju je ostala potraga za malim djetetom prošlog ljeta. Na svu sreću, potraga je završila brzo i sa sretnim krajem. ''Sjećam se da je bilo jako vruće, ogromna gužva te je također bio veliki zastoj u prometu jer je bio neki koncert u Medulin. Po dojavi smo se uputili na mjesto događaja te je dijete, uz pomoć građana, vrlo brzo pronađeno. Stupili smo u kontakt s ocem koji je brzo stigao te je zagrlio dijete i počeo plakati od sreće. Bio je to vrtlog emocija koji je dirnuo sve oko nas'', ispričala je Magdalena.

I Magdalena i David zadovoljni su s radnim mjestima i poslom temeljne policije, no zainteresirani su za daljnje obrazovanje i jednog dana pomak u karijeri. Naime, policijska služba je karijerna služba tako da pruža i mogućnost napredovanja i daljnjeg školovanja. Najbolji polaznici akademije, oni s prosjekom 5.0, imaju izravan upis na studij kriminalistike, a policijski službenici mogu studirati redovito ili izvanredno (uz rad) na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti, kao i na drugim visokoškolskim ustanovama.

Ako i tebe zanima dinamičan i odgovoran posao te imaš želju pomagati drugima i brinuti o njihovoj sigurnosti, potraži više informacija o natječaju na stranicama Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik''.

 

Pisane vijesti