Vozili pod utjecajem alkohola i pod zabranom

Slika /2018/prometna policija motorist.jpg

Policijski službenici su tijekom proteklog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja stradavanja u prometu

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave istarske od 12. do 14. travnja evidentirano je osam prometnih nesreća, od čega tri s ozlijeđenim osobama, a pet s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama tri su osobe lakše ozlijeđene. U četiri prometne nesreće vozači su bili pod utjecajem alkohola.

Tijekom vikenda kontrolirana su 436 vozač/vozila. Iz prometa je isključeno 21 vozača. Utvrđeno je 258 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih:
  • vožnja pod utjecajem alkohola - 15 prekršaja
  • nepropisna brzina - 153 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 18 prekršaja
  • nezakonito korištenje mobitela za vrijeme vožnje - 22 prekršaja
  • ostali prekršaji - 50 prekršaja
 
Događaji koje izdvajamo:

Policijski službenici Policijske postaje Pazin s ispostavom Buzet su 12. travnja oko 23 sata u Motovunu kontrolirali automobil, slovenske registracijske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 2.44 promila upravljao 60-godišnjak. Također utvrđeno je kako vozač upravlja automobilom bez položenog vozačkog ispita i dok mu je na snazi izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije te je isključen iz prometa. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama nadležni sud odredio mu je tri dana zatvora.

Policijski službenici policijske postaje Umag-Umago s ispostavom Buje-Buie su 13. travnja u Novigradskoj ulici u Umagu zatekli 54-godišnjaka koji je prethodno prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je pod utjecajem alkohola od 2.63 promila izgubio nadzor nad automobilom i udario u stup javne rasvjete. Zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Također je utvrđeno kako je automobilom upravljao za vrijeme izrečene zabrane upravljanja vozilom B kategorije. Protiv njega se pokreće prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer je prilikom dolaska policijskih službenika obavljao malu nuždu na javnom mjestu.

Priopćenja