Vozio motocikl s preinakama pa dobio novčanu kaznu

Slika /2018/prometna policija motoristi3.jpg

Policijski službenici uputili su vozača motocikla na izvanredni tehnički pregled zbog sumnje da su na motociklu rađene preinake

Foto:Ilustracija

Pulska prometna policija je 12. travnja oko 14.40 sati u Istarskoj ulici u Puli zaustavila 19-godišnjaka koji je upravljao motociklom, pulske registracijske oznake. Kako su pregledom na motociklu uočeni nedostaci, vozač je upućen na izvanredni tehnički pregled.

Obavljenim izvanrednim pregledom na motociklu je utvrđeno sedam većih nedostataka (u vidu zamijenjenog auspuha, bez ugrađenih retrovizora, registracijska pločica pričvršćena na neodgovarajućoj poziciji, preinake na karoseriji, blatobranu, uređaju za kočenje i dr.) koji predstavljaju opasnost u prometu. Zbog počinjenog prekršaja Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 260 eura.

Naime, događa se da vozači motocikla nakon što obave tehnički pregled rade preinake na motociklima, pogotovo u dijelu auspuha. Takva vozila trebala bi se nakon toga podvrgnuti postupku ispitivanja zbog utvrđivanja tehničkih značajki bitnih za sigurnost i ekološku podobnost vozila u prometu na cestama. Vozač koji sudjeluje u prometu s motociklom koji nije podvrgnut takvom ispitivanju može se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 130 eura.

Ističemo da se za nedostatke koji su kategorizirani kao veći, vozač motocikla može kazniti novčanom kaznom od 130 do 260 eura, dok se za nedostatke koji su kategorizirani kao opasni, kazne kreću od 260 do 660 eura. Ako se na ovakvim izvanrednim pregledima utvrdi da vozilo nije tehnički ispravno, troškove pregleda i kontrole snosi vozač.

Priopćenja