Nogometna utakmica između Istre 1961 i Rijeke protekla bez većih sigurnosnih izgreda

Slika /2022/nogomet stadion.jpg

Policija zahvaljuje navijačima koji su se ponašali primjereno te su svoje momčadi bodrili fer i korektno, u pravom sportskom duhu

Foto: Ilustracija

Jučer je s početkom u 19 sati, na gradskom stadionu "Aldo Drosina" u Puli, odigrana nogometna utakmica 30. kola SuperSport  I. HNL između NK "Istra 1961" i HNK ''Rijeka". Utakmicu je s tribina pratilo oko 5.200 posjetitelja, od čega oko 2.000 gostujućih navijača.

Kako bi utakmica protekla u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta, policija je poduzela niz mjera i radnji. Policijski službenici bili su raspoređeni na više lokacija na području grada s ciljem preventivnog djelovanja pa tako prije, za vrijeme i nakon utakmice nisu zabilježeni sukobi navijača. Prilikom pregleda stadiona, policija je pronašla sakrivenu određenu količinu pirotehničkih sredstava.

Većina navijača je prihvatila savjete policije, no evidentirano je nekoliko oblika protupravnog ponašanja. Zbog pokušaja ulaska na stadion pod utjecajem alkohola, policija je procesuirala dva navijača gostujuće momčadi u dobi od 18 i 19 godina, dok je jedan 26-godišnji navijač gostujuće momčadi zatečen s 0.7 grama marihuane. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, policija će protiv mladića podnijeti optužne prijedloge nadležnom sudu.

Također je utvrđeno kako je 18-godišnja navijačica domaće momčadi počinila kazneno djelo nepoštivanje mjera i zabrana. Naime, ona je zatečena na ulazu na tribinu, iako joj je pravomoćnom presudom nadležnog suda izrečena zaštitna mjera zabrane prisustvovanja nogometnim utakmicama na kojima igra ''Istra 1961'' i hrvatska nogometna reprezentacija u trajanju od 12 mjeseci, s obvezom javljanja u policijsku postaju. Radi sumnje da je počinila kazneno djelo, protiv 18-godišnjakinje se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom same nogometne utakmice došlo do protupravnog ponašanja zasad neutvrđenog broja navijača domaće i gostujuće momčadi koji su na koristili pirotehnička sredstva te policijski službenici nastavljaju poduzimati aktivnosti u cilju utvrđivanja identiteta tih osoba.

Policijska uprava istarska zahvaljuje svima koji su svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli da ovaj nogometni susret sa sigurnosnog aspekta protekne mirno i bez većih izgreda. Također zahvaljujemo građanima na razumijevanju i strpljenju tijekom kraćih zastoja u prometu prilikom pratnje navijača, kao i drugih mjera osiguranja nogometne utakmice.

 

Priopćenja