Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

  • Slika /2021/međ. dan droga1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Istarska je policija i ove godine prigodno obilježila Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Foto: PU istarska

Policijska uprava istarska i ove je godine na prigodan način obilježila Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama (26. lipnja). Obilježavanjem ovog datuma nastoji se upozoriti javnost na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom te ukazati na zdrave životne izbore. Isto tako, nastoji se istaknuti i važnost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Policija svakodnevno kroz svoj rad poduzima aktivnostima kojima je cilj suzbijanje kriminaliteta zlouporabe droga te otkrivanje počinitelja takvih djela. Do 24. lipnja ove godine policijski službenici evidentirali su 18 kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, 153 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i ostvarili su 202 zapljene droge. U ostvarenim zapljenama policijski službenici pronašli su najviše sintetičkih vrsta droga, poput amfetamina i tableta ecstasy, a bilo je i zapljena marihuane i heroina. Svakako je za istaknuti aktivnost pulske policije kojom su u jednom danu obuhvaćene četiri osobe zbog sumnje da su preprodavale drogu na području Pule i Labina.

Osim što provodi represivne mjere, policija provodi i različite preventivne aktivnosti, kojima nastoji upozoriti na štetnost droga. Tijekom školske godine provodi se preventivni projekt ''Zdrav za 5'', a na prigodan način se obilježavaju i datumi vezani za prevenciju zlouporabe droga. Ove godine policijska uprava je Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama obilježila u suradnji sa Savjetom mladih Grada Rovinja i Savezom sportova Grada Rovinja.

Aktivnosti su bile usmjerene na aktivno mijenjanja stavova i senzibiliziranje mladih na problem ovisnosti, podizanje razine samosvijesti i odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te usvajanje zdravih stilova života. Naglasak aktivnosti je na potrebi aktivnog uključivanja svih subjekata zaduženih za pravilan razvoj djece i mladih u postizanju zajedničkog cilja – društva slobodnog od svih oblika ovisnosti.

Tako je 25. lipnja, u organizaciji Savjeta mladih Rovinj, u Multimedijalnom centru u Rovinju održana tribina pod nazivom ''Zlouporaba droga'', na kojoj su govornici bili voditelj Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Velimir Todorović i voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave istarske Alica Rosić – Jakupović. Tijekom izlaganja, koje je bilo namijenjeno stručnim suradnicima u nastavi osnovnih i srednjih škola s područja Rovinja, predstavnicima savjeta mladih gradova Istre, predstavnicima gradova, zdravstvenih ustanova i drugima, sudionici su mogli saznati nešto više o ovisnosti, načinima i putevima mladih osoba koje ulaze u začarani svijet ovisnost te strukturi osoba koje se liječe od ovisnosti u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Voditeljica Odjela prevencije istarske policije upoznala je prisutne s problematikom kaznenih djela i prekršaja na području policijske uprave i Policijske postaje Rovinj-Rovigno, kao i dobnoj strukturi počinitelja, preventivnim aktivnostima koje se provode tijekom cijele godine te važnosti provedbe preventivnih aktivnosti upravo među mladom populacijom.

Nakon izlaganja povela se zanimljiva rasprava o daljnjim mogućnostima provedbe preventivnih aktivnosti među punoljetnom mlađom populacijom, gdje je predstavnike savjeta mladih Rovinj, Pule i Buzeta zanimalo kako oni mogu doprinijeti u svojim lokalnim zajednicama umrežavanju nadležnih institucija u prevenciji ovisnosti i organizacijom preventivnih događaja u institucijama i objektima gdje se okupljaju mlade osobe.

Već sljedećeg dana, 26. lipnja, nastavljene su preventivne aktivnosti pa je tako, u organizaciji Saveza sportova Grada Rovinja, održana prezentacija sportskih udruga ''Dan otvorenih vrata sportskih udruga Grada Rovinja- Rovigno'', u koju su bile uključene 22 udruge. Udruge su otvorile svoja vrata zainteresiranim budućim članovima kroz prezentaciju svog rada i vještina, dok su policijski službenici Odjela prevencije i rovinjske policije zajedno s predstavnicima Saveza sportova Grada Rovinja i Savjetom mladih Grada Rovinja obišli udruge i dijeljenjem prigodnih materijala i kraćim edukacijama upoznali nazočne sa problemima ovisnosti i potaknuli ih na zdrave stilove života.
 
 

Stranica