Miran vikend na istarskim prometnicama

Slika /2018/prometna policija kontrola.JPG

Policijski službenici su i tijekom proteklog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja stradavanja u prometu

Foto: Ilustracija
 
U dane vikenda, od 20. do 22. siječnja,  na području Policijske uprave istarske evidentirano je devet prometnih nesreća, od kojih jedna prometna nesreća s lakše ozlijeđenom osobom i osam prometnih nesreća s materijalnom štetom.
 
Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 434 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 20 vozača i deset vozila. Utvrđen je 231 prekršaj, od kojih izdvajamo:
  • nepropisna brzina – 88 prekršaja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 40 prekršaja,
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 22 prekršaja,
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 11 prekršaja,
  • neregistrirano i tehnički neispravno vozilo –10 prekršaja
  • upravljanje vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom – 5 prekršaja,
  • odbijanje ispitivanja poradi utvrđivanja prisutnosti droga – 2 prekršaja,
  • upravljanje vozilom prije stjecanja prava  – 2 prekršaja
  • ostali prekršaji – 51 prekršaj.
 
Prometna je policija 20. siječnja oko 18.10 sati u Santoriovoj ulici u Puli zaustavila i kontrolirala osobni automobil Mazda, riječke registracijske oznake, kojim je upravljao 39-godišnjak. Obavljenom kontrolom utvrđeno je kako vozač automobilom upravlja prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita te kako za vrijeme upravljanja vozilom ne koristi sigurnosni pojas, a testiranje na prisutnost opojnih droga u organizmu je izričito odbio. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama muškarcu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.770 eura.
 
Policijski službenici su 22. siječnja oko 14.50 sati zaustavili 40-godišnjeg švicarskog državljanina koji je upravljao automobilom Audi, švicarske registracijske oznake, kolnikom autoceste A9 brzinom od 205 km/h, umanjeno za sigurnosnu razliku od 10% na 184 km/h, na mjestu gdje je brzina ograničena na 110 km/h. Time je počinio prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te mu je izdana novčana kazna u iznosu od 660 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od mjesec dana.

Stranica