Mjesec borbe protiv ovisnosti

Slika PU_I/mjesec borbe protiv ovisnosti.jpg

Foto: PU istarska

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti, danas je u prostorijama Policijske uprave istarske održana tiskovna konferencija, na kojoj su predstavljene preventivne aktivnosti koje će policija sa svojim partnerima provoditi u narednih mjesec dana.

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se u Republici Hrvatskoj svake godine od 15. studenog do 15. prosinca te se u tom razdoblju provode aktivnosti kojima je cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti  i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika sredstava ovisnosti.

U prvih devet mjeseci ove godine, na području Policijske uprave istarske evidentirano je 808 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 994 kaznenih djela, što predstavlja smanjenje od 18,7% ili od 186 kaznenih djela. Najveći pad problematike zabilježen je na postajnom području Umaga, Poreča, Buja, Labina i Rovinja, dok se povećanje bilježi na pulskom i pazinskom području.  Što se tiče zapljena droge, u prvih devet mjeseci evidentirane su 753 zapljene opojnih droga, koje su oduzete od 729 osoba (230 hrvatski državljani i 499 strani državljani). U ostvarenim zapljenama opojnih droga, oduzeto je najviše marihuane, i to oko 26,4 kilograma. Također je bitno napomenuti da nisu zabilježeni smrtni slučajevi kao posljedica konzumiranja opojnih droga.

Kako bi se podigla svijest građana, prvenstveno mladih, o problemu ovisnosti, Policijska uprava istarska će u slijedećih mjesec dana provoditi brojne preventivne aktivnosti, zajedno sa svojim partnerima: Obiteljskim centrom Istarske županije, Službom za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Gradom Pulom, Crvenim križem iz Pule, Udrugom ''Institut'' i kampanjom ''Via! Bježi!''.

Tijekom trajanja mjeseca borbe protiv ovisnosti planirane su slijedeće  aktivnosti:

  • 15.11.2012. godine na Trgu Portarata od 10 do 12 sati, pod pokroviteljstvom Radio Pule, zajednička aktivnost upoznavanja građana s problematikom ovisnosti, uz nastupe djece dječjeg vrtića Monte Zaro;
  • od 15. do 23.11.2012. godine radionice za učenike osmih razreda pulskih osnovnih škola pod nazivom ''Mladi i rano pijenje alkohola'';
  • 27.11.2012. godine info-punkt u Poreču, uz sudjelovanje vladinih i nevladinih udruga;
  • tribina ''Slobodni i ne-ovisni'' u Gradskoj knjižnici Pula i tribina ''Jedan dan zajedno'' u Obrtničkoj komori Istarske županije;
  • edukacije učenika osnovnih/srednjih škola u gradovima diljem Istre, susret članova klubova liječenih alkoholičara, kontrole prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama te upoznavanje odgovornih osoba sa zakonskim odredbama.

Pozivamo građane i predstavnike medija da se uključe u preventivne aktivnosti te da na prigodan način obilježe mjesec borbe protiv ovisnosti.



Stranica