Načelnik policijske uprave: policijski poziv traži odricanja, no sami smo odabrali biti zaštitnici slabijih i borci za pravdu

  • Slika /2022/dan policije3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Djelatnici policijske uprave obilježili su Dan policije brojnim aktivnostima, a danas su položili vijence te prisustvovali svetoj misi i svečanoj akademiji

Foto: PU istarska/Pulska svakodnevnica

''Odabrali ste ovaj poziv i svaki dan odlazite na dužnost, ne znajući što vas čeka. Odgovoran je to poziv, no sami smo ga odabrali. Odabrali smo biti zaštitnici slabijih, borci za pravdu. Ponekad vam se možda čini da ste na tom putu usamljeni, ali niste. Imate iza sebe podršku svoje policijske obitelji, imate podršku nas rukovoditelja, a ako svoj poziv obavljate časno, pošteno i profesionalno, imate iza sebe i podršku građana. Nikada nemojte zaboraviti da je vaša glavna zadaća biti na usluzi građanima i brinuti o njima. Ovdje smo kako bismo pomogli svima onima kojima je pomoć potrebna. Ovdje smo kako bismo služili i štitili'', rekao je danas na svečanoj akademiji u Valbandonu načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot.

Naime, kao i ranijih godina, Policijska uprava istarska prigodnim je aktivnostima obilježila Dan policije i blagdana svog zaštitnika Svetog Mihovila. Program obilježavanja započeo je u subotu humanitarnom utrkom 2. Memorijal Ivana Todorića, a nastavio se u utorak darivanjem krvi i Danom otvorenih vrata te natjecanjem policijskih motociklista na pulskoj Karolini.

Današnji program obilježavanja Dana policije započeo je polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli te u parku Franje Josipa kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Uz obitelji poginulih, počast svim hrabrim policijskim službenicima koji su dali svoj život u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske te policijskim službenicima koji su stradali prilikom obavljanja svojih policijskih zadaća odali su načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot sa suradnicima, istarski župan Boris Miletić, ispred Grada Pule zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul te predstavnici hrvatske vojske, mornarice i udruga iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, policijski kapelan Ilija Jakovljević se kroz molitvu prisjetio palih heroja, a potom su im okupljeni odali počast i minutom šutnje.

Misno slavlje održalo se u crkvi Svetog Pavla na Vidikovcu, a predvodio ga je župnik Milan Mužina, nakon čega je u Istarskoj županiji održan prijem za predstavnike policijske uprave. ''Istra je atraktivna turistička regija, a svi znamo koliko je aspekt sigurnosti bitan, pogotovo  kada govorimo o turizmu. Stoga sam zahvalan na svemu što činite da se naši građani, ali i brojni posjetitelji koji dolaze u Istru, ovdje kod nas osjećaju sigurno. Pred vama su veliki izazovi. Vidimo što se događa u Europi i kako se lako može promijeniti situacija iz mira u rat te tada sve drugo postaje manje bitno. Mislim da naši građani mogu biti ponosni na vaš rad i doprinos sigurnosti. Čestitam vam Dan policije te vam želim puno sreće u vašem daljnjem radu'', rekao je župan Miletić.



Današnja završna aktivnost održana je u Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu, gdje je upriličena svečana akademija za policijske službenike, kojoj su prisustvovali i predstavnici regionalne i lokalne samouprave te predstavnici institucija i udruga, s kojima policijska uprava već godinama uspješno surađuje na održavanju povoljnog stanja sigurnosti. Nakon odavanja počasti hrvatskim policajcima i braniteljima, prisutnima se obratio načelnik policijske uprave Alen Klabot koji je istaknuo kako se prvi Dan policije slavio prije točno 30 godina, u danima nastajanja naše slobodne i neovisne države Hrvatske. ''Jedna smo od rijetkih policija koja se može pohvaliti da je dala toliki doprinos u stvaranju svoje države. A naši policajci dali su najvrijednije što su mogli – svoj život. Žrtva naših kolega nikada neće biti zaboravljena i uvijek ćemo je se prisjećati s ponosom i poštovanjem. Prisjećat ćemo se njihove hrabrosti i prenosit ćemo glas o tome našim mladim generacijama, našim mladim policajkama i policajcima kako bi oni mogli dostojno nositi odoru koja je izborena krvlju'', rekao je Klabot i istaknuo kako se kroz godine hrvatska policija razvila u modernu policiju koja se spremna nositi sa svim izazovima današnjice.

Iza policijskih službenika je izazovna godina, no unatoč tome, polučili su zavidne rezultate rada pa je tako smanjen broja kaznenih djela, pogotovo imovinski delikti koji najviše utječu na subjektivan osjećaj sigurnosti građana. Načelnik policijske uprave najavio je intenzivan rad na otkrivanju koruptivnih kaznenih djela te razbijanju zločinačkih skupina koje se bave krijumčarenjem ljudi, preprodajom droge i drugim oblicima organiziranog kriminaliteta, kao i rad na povećanju sigurnosti na istarskim prometnicama te zaštiti državne granice. Za kraj je čestitao svim djelatnicima policijske uprave, ali i umirovljenim djelatnicima Dan policije. ''Još jednom vam zahvaljujem na vašem trudu, profesionalnosti i prednosti. Želim vam puno sreće i uspjeha u vašem daljnjem radu, razumijevanja vaših ukućana i podrške građana. Pritom neka vas čuva i štiti naš nebeski zaštitnik Sv. Mihovil. Sretan vam Dan policije!''

Svečanu akademiju uljepšala je svojim glazbenim izvedbama klapa Valdibora, a djelatnici istarske policije nastavit će obilježavanje Dana policije i sutra, kada će položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega.
 

Stranica