Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika PU_I/obiteljsko_nasilje01.jpg

Sutra se, u spomen na 22. rujna 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković, obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Foto: Ilustracija  

Sutra se, u spomen na 22. rujna 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom  općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković, obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Policijska uprava istarska će tom prilikom, sutra od 10 do 12 sati, na gradskoj tržnici u Puli, u suradnji s Obiteljskim centrom i Sigurnom kućom Pula, postaviti prigodan info-punkt. Tamo će se građani moći informirati o statističkim pokazateljima, zakonskim osnovama za sankcioniranje, znakovima nasilja nad ženama, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave te o adresama i telefonskim brojevima nevladinih udruga koje se uključuju u područje borbe protiv nasilja nad ženama i drugim informacijama važnim za prevenciju nasilja nad ženama.

Sigurna kuća Istra će tradicionalno organizirati i mimohod u Puli, koji kreće u 10 sati s Foruma, Ulicom Sergijevaca do Portarate te Flanatičkom ulicom do tržnice, a kojom prigodom će glumci Istarskog narodnog kazališta održati kratki nastup  te će se u znak sjećanja na sve ubijene žene u Hrvatskoj u zrak puštati crni baloni.



Stranica