Najava prometne akcije kontrole alkoholiziranosti vozača

Slika /2018/alkotest.jpg

Istarska policija će u noći sa subote na nedjelju provesti prometnu akciju

Foto: Ilustracija
 
Istarska policija nastavlja s aktivnostima kojima je cilj podići prometnu kulturu i osvijestiti vozače na opasnosti u prometu pa će tako u noći sa  subote na nedjelju od 22.00 do 05.00 sati, policijski službenici diljem Istre provoditi kontrolu alkoholiziranosti vozača.
 
Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu. Kombinacija konzumiranja alkohola i/ili droga, a potom upravljanje vozilom jedan je od glavnih čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu te mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice.
 
Udio prometnih nesreća koje su skrivili alkoholizirani vozači na području Policijske uprave istarske  u 2022. godini iznosi 18%, a u 2023. godini 14%, dok je udio u stradavanju (poginuli, teško i lakše ozlijeđene osobe) 2022. u tim nesrećama bio 31%, a 2023. godini je udio u stradavanju 10%, što je još uvijek preveliki udio.
 
Ovim putem apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 1.320 do 2.650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.
 
Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještaja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati i mjeru premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.
 
Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.
 
Pripazite i na posljedice ''alkoholne'' večeri, jer mamurluk je podjednako opasan za vozača kao i alkohol. Znanstvenici su dokazali da svi simptomi mamurluka, glavobolja, mučnina, izraženi podražaji negativno utječu na vožnju. Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Stoga usvojite ove korisne savjete kako biste spriječili stradavanje i povećali svoju sigurnost i sigurnost drugih osoba u prometu.

Stranica