Najava prometne akcije ''Nadzor alkoholiziranosti vozača''

Slika /2018/alkotest.jpg

Policija poziva vozače da se pridržavaju prometnih propisa, posebice vezano za konzumiranje alkohola, kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i stradavanja sudionika u prometu  

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u noći sa subote na nedjelju od 22 do 06 sati provoditi preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor alkoholiziranosti vozača''.

Na području Postaje prometne policije Pula-Pola tijekom prvih deset mjeseci 2023. godine, zabilježena je 61 prometna nesreća koju su počinili vozači pod utjecajem alkohola, što je za 8% manje od usporednog razdoblja 2022. godine, odnosno 12,2 % udjela u ukupnom broju prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama počinjenim pod utjecajem alkohola tijekom deset mjeseci 2023. stradalo je ukupno 25 osoba, od kojih su dvije osobe smrtno stradale, pet osoba zadobilo je teške, a 18 osoba lake tjelesne ozlijede. U deset mjeseci ove godine policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola utvrdili su ukupno 11952 prometna prekršaja, od čega 631 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola.

Pozivamo vozače da, radi osobne sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu, ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol. Naime, posljedice vožnje pod utjecajem alkohola ( jedan od „četiri ubojice“ u prometu) su teške prometne nesreće.

Kako bi se izbjegle posljedice za život i zdravlje, sudionici u prometu dužni voditi računa o sigurnosti, razvijati solidarnost i štititi zdravlje i život drugih osoba.

Ujedno ističemo kako je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
 

Najave