VIDEO: Završio tečaj samoobrane za žene: ''Nadamo se da vam naučeno nikada neće trebati''

  • Slika /2023/samoobrana1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tečaj samoobrane, koji je vodila interventna policija, završilo je 130 polaznica te im ovom prilikom zahvaljujemo na ukazanom povjerenju

Foto i video: PU istarska

Posljednja dva tjedna u dvorani Policijske uprave istarske održavao se tečaj samoobrane za žene pod nazivom ''Nauči samoobranu s interventnom''. Riječ je o preventivnoj aktivnosti koju je policijska uprava organizirala uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kako bi se skrenula pozornost javnosti na problem nasilja nad ženama i potrebu prijavljivanja nasilja nadležnim institucijama.

U poslijepodnevnim satima 130 polaznica marljivo je vježbalo uz četvoricu voditelja programa specijalističke obuke iz pulske Interventne jedinice policije. Dejan, Pero, Ilija i Dario osmislili su tečaj koji je bio namijenjen početnicama te su polaznicama prezentirali jednostavne, ali učinkovite tehnike samoobrane. ''Prvi sat započeli smo s pojašnjenjem što je to samoobrana te smo upozorili polaznice da vode računa o tome da ako se nađu u takvoj situaciji, ne smiju prekoračiti granicu nužne obrane jer inače i same mogu snositi posljedice. Bilo je riječi i o svjesnosti prostora u kojem se nalaze, je li riječ o otvorenom ili zatvorenom prostoru te kako se postaviti u takvu poziciju u prostoru koja im omoguće bijeg od napadača. Uvijek je cilj pokušati izbjeći konfliktnu situaciju. Naravno da to nije uvijek moguće tako da smo polaznicima ponudili rješenja kako se mogu obraniti od izravnog fizičkog napada ako bijeg nije moguć'', pojasnio je Dejan Ivanović.



Polaznice su tijekom dvotjednog tečaja svladale obrane od udaraca, obrane od hvatova za odjeću, kosu i ruke, obrane od obuhvata, obrane od gušenja, obrane od napada dok je žrtva u nepovoljnom položaju, na primjer na tlu ili stisnuta uza zid, kao i principe zadavanja udarca koji će žrtvi omogućiti bijeg.

''Iako je bilo predviđeno da će trening trajati oko sat vremena, gotovo svaki put smo produžili kako bi polaznice mogle dobro izvježbati zahvate. Svatko tko je imao obaveze, mogao je slobodno otići, ali gotovo sve polaznice su ostajale duže tako da mislimo da je tečaj ispunio očekivanja. Naša, kao instruktora, svakako je, a kroz komunikaciju s polaznicama vidjeli smo da su i one zadovoljne, a to je ono što je najbitnije'', rekao je Pero Vuletić i naglasio kako se nada da je policija na ovaj način, organizacijom tečaja, pomogla ženama da budu spremne i da se mogu obraniti ako zatreba, a nakon toga pobjeći, skloniti se na sigurno i pozvati policiju.

A što kažu naše polaznice. Kakva su njihova iskustva?

''Nagovorila sam prijateljice da se prijavimo na tečaj samoobrane čim sam na društvenim mrežama vidjela objavu. Došle smo iz znatiželje, želje da naučimo nešto novo, a sve se nadamo da nam naučeno nikad neće trebati. Mislim da ni jednoj ženi nije ugodno noću šetati sama, stoga je ovo neka vrsta rješenja za sve one koje se kući vraćaju po mraku, a posebno za žene koje trpe nasilje u obitelji kako bi se naučile obraniti. Instruktori iz interventne bili su profesionalni, ali i zabavni. Vjerujem kako se ni jedna od polaznica nije nikad bavila borilačkim vještinama, tako da smo dobile zaista korisne informacije i stručne savjete. Kako su i sami instruktori rekli, jedna je stvar rad u dvorani, sasvim druga je opasna situacija u stvarnosti i sve smo toga svjesne'', ispričala je Marilena.



Nicole se pak na tečaj prijavila jer se željela osobno uvjeriti kako se tehnike samoobrane mogu primijeniti u stvarnim situacijama. ''Kao krhkiji spol, nekad se nađemo u nepoželjnim situacijama u kojima se možemo osjetiti izloženo i ranjivo. Ovo je bio jedan način da po tom pitanju steknem samopouzdanje te da bolje razumijem važnost spremnosti za djelovanje u trenucima potencijalne opasnosti. Završni dojmovi su izuzetno pozitivni! Instruktori su bili stručni i posvećeni, a atmosfera na tečaju poticala je međusobnu podršku i povjerenje. Naučila sam ne samo o fizičkim aspektima samoobrane, već i o važnosti situacijske svijesti, samoobrani koja ne uključuju uzvraćanje silom i što je najvažnije izvlačenje u što kraćem roku iz opasne situacije'', rekla je Nicole.

Prema prvim povratnim informacijama, tečaj samoobrane ispunio je svoj cilj te je skrenuo pozornost javnosti na problem nasilja nad ženama, a ujedno je potaknuo žene na podizanje samosvijesti.

Zahvaljujemo polaznicama koje su se odazvale u velikom broju i ukazale nam povjerenje sudjelovanjem u ovom preventivnom projektu koji je nastavak projekta Ministarstva unutarnjih poslova Lily.
 

Stranica