Najava prometne akcije nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje

Slika /2019/pojas.jpg

Prometna policija će sutra na području Pule provesti prometnu akciju

Foto: Ilustracija
 
Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u petak, 1. prosinca 2023. od 8 do 13 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje''.
 
Na području Postaje prometne policije Pula-Pola  do 28. studenoga zabilježeno je 537 prometnih nesreća, što je 11% manje nego u 2022. godini, kada je zabilježeno 606 prometnih nesreća. U navedenom periodu u prometnim nesrećama stradalo je 270 osoba, od čega je pet osoba smrtno stradalo, 46 teško, a 219 osoba zadobilo je lakše ozlijede.
 
Utvrđeno je 12.920 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 3.113 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 1.787 prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom upravljanja vozilom.
 
Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda  pri prometnim nesrećama stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom, kao i da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, budući da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja.

Najave