Najava prometne akcije u cilju zaštite pješaka

Slika /2018/pješački prijelaz i dijete.JPG

Sutra od 9 do 14 sati policija će provesti prometnu akciju u cilju zaštite pješaka

Foto: Ilustracija
 
Postaja prometne policije Pula-pola  provest će sutra od 9 do 14 sati prometnu akciju Zaštita pješaka“.
 
Osim smanjenja broja prometnih nesreća i posljedica u kojima sudjeluju pješaci, cilj ove akcije je ukazati pješacima na pravilno sudjelovanju u prometu, a vozačima na obvezu poštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima. Napominjemo kako policijski službenici prometne policije učestalo upozoravaju na pješake kao jednu od najugroženijih skupina sudionika u prometu, posebice kada se radi o djeci i pješacima starije životne dobi.
 
Stoga, Postaja prometne policije Pula-Pola će i u narednom periodu nastaviti s provođenjem preventivno-represivnih akcija čiji je cilj podići razinu stanja sigurnosti u prometu na cestama i smanjiti stradavanje svih sudionika u prometu.
 
Tijekom siječnja ove godine kao ni u siječnju prošle godine nisu zabilježene prometne nesreće u kojima su stradali pješaci.          Utvrđeno je 25 prekršaja ne ustupanja prednosti pješaku, što je isto kao u siječnju 2020. godine. Utvrđena su 4 prekršaja pješaka u prometu što je 76% manje u odnosu na  usporedno razdoblje 2020. godine kada je utvrđeno 17 prekršaja pješaka.
Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:
  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!
Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:
  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
  • Ako se krećete kolnikom  izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!


Stranica