Najava prometne akcije u cilju zaštite pješaka

Slika /2022/pješački prijelaz.jpg

U cilju podizanja stanja sigurnosti cestovnog prometa s posebnim naglaskom na pješake koji pripadaju najugroženijoj skupini sudionika u prometu, prometna policija će sutra provesti preventivnu akciju  

Foto: Ilustracija

Postaja prometne policije Pula-Pola, će sutra od 9 do 14 sati provodit  preventivno-represivnu akciju Zaštita pješaka.

U  siječnju ove godine su na području Postaje prometne policije Pula-Pola zabilježene 32 prometne nesreće što je isto kao u istom periodu prošle godine. U prometnim nesrećama 12  je  osoba lakše ozlijeđeno, dok je u istom periodu prošle godine ozlijeđena 21 osoba od čega dvije teško, a 19 lakše ozlijeđeno.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:
  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!
Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:
  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
  • Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!
 

Stranica