Najava prometne akcije u Puli

Slika /2018/alkotest.jpg

Alkohol povećava samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežava zapažanje i usporava reakcije vozača što značajno povećava rizike nastanka prometnih nesreća

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u noći sa subote na nedjelju (24. na 25. veljače) od 22 do 6 sati, provoditi preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor alkoholiziranosti vozača''.

Tijekom provođenja akcije provodit će se pojačan nadzor mladih vozača - podsjećamo da je za mlade vozače (do 24 godine života) u potpunosti zabranjeno prisustvo alkohola u organizmu za vrijeme dok upravljaju vozilom. Naime, nepovoljan utjecaj na vožnju i ponašanje vozača imaju i manje koncentracije. Alkohol povećava samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežava zapažanje i usporava reakcije vozača što značajno povećava rizike nastanka prometnih nesreća, posebice onih sa smrtnim i teškim posljedicama.

Tijekom prošle godine na području Postaje prometne policije Pula - Pola od devet smrtno stradalih osoba, šest je osoba smrtno stradalo u prometnim nesrećama koje su počinili vozači pod utjecajem alkohola i droga.

Pozivamo vozače da radi osobne sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol. Ističemo da su, kako bi se izbjegle posljedice za život i zdravlje, sudionici u prometu dužni voditi računa o sigurnosti, razvijati solidarnost i štititi zdravlje i život drugih osoba.
 

UPRAVLJANJE VOZILOM POD UTJECAJEM ALKOHOLA I/ILI DROGA

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
 

ODBIJANJE TESTIRANJA NA ALKOHOL I DROGE JE KAŽNJIVO

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  i to novčanom kaznom od 1.320 do 2.650 eura, a vozaču se može izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima.
    
Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
 
Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:
  • smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,
  • premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.


Najave