Nastavljaju se obuke policijskih službenika o zaštiti ljudskih prava

  • Slika /2024/Valbandon veljača 2.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ovakvim edukacijama osvježavaju se već postojeća znanja, čime se dodatno podiže kvaliteta postupanja hrvatske policije i njena spremnost da odgovori na sve nove izazove

Foto: PU istarska

''Radite nešto neopisivo važno. Štitite državnu granicu, štitite vanjsku granicu schengenskog prostora te je stoga od iznimne važnosti da svoj posao obavljate profesionalno i zakonito, štiteći ljudska prava, ali i vodeći brigu o sebi i svojim kolegama'', rekao je danas načelnik policijske akademije  Josip Ćelić na otvaranju druge, od ukupno dvije, obuke koje se ovog tjedna održavaju u Valbandonu za pripadnike specijalne i interventne policije na temu zaštite ljudskih prava i psihološkog aspekta rada policijskih službenika na poslovima zaštite državne granice.

Riječ je o edukaciji koja se provodi u organizaciji Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'', Zapovjedništva za intervencije i Uprave za granicu. Tijekom dvodnevne obuke policijski službenici educirat će se po pitanju zakonodavnih okvira vezanih za ljudska prava, procedura zakonitog postupanja u svezi poštivanja i zaštite ljudskih prava u poslovima zaštite granice, s posebnim naglaskom na ranjive skupine, ali i o psihološkim aspektima rada policijskih službenika na terenu tijekom postupanja prema nezakonitim migrantima i metodama pružanja prve psihološke pomoći i samopomoći kod traumatičnih događaja. Predavači po navedenim temama su Dean Čadonić iz Zapovjedništva za intervencije te Ines Žabek, Milena Žuljević i Martina Grdinić iz Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik".

Policijska akademija ''Prvi hrvatski redarstvenik'' je jedina institucija koja je zadužena isključivo za edukaciju, a njene brojne aktivnosti dokaz su kako Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano radi na usavršavanju policijskih službenika.  ''Pred sobom imate ljude s ogromnim iskustvom u onome što rade. Interakcija između vas i predavača je važna te stoga razmijenite iskustvo i pitajte sve što vas zanima tako da se vratite u svoje matične jedinice naoružani sa znanjem, koje ćete u što kraćem roku prenijeti svojim kolegama'', poručio je Ćelić.

Obrazovni programi policijske akademije prilagođavaju se stvarnim potrebama policijskih službenika na terenu, čime se ulaže u spremnost hrvatske policije da ona odgovori na sve aktualne izazove. ''Kao rukovoditelji policijske akademije pokušavamo biti što više prisutni na terenu kako bismo na vrijeme prepoznali nove izazove i kako bismo pronašli prave odgovore i omogućili vam što lakše obavljanje ionako zahtjevnih zadaća. Trendovi se mijenjanju i zato je važno provoditi ovakve interaktivne obuke gdje ćete kroz razmjenu mišljenja dodatno osnažiti već postojeća znanja i dobiti odgovora kako postupati u nekim novim situacijama koje vam se mogu dogoditi na terenu'', poručila je zamjenica načelnika policijske akademije Mirjana Abramović.   
 

Pisane vijesti