Najava prometne akcije u Puli

Slika /2018/prometna policija9.JPG

U noći sa subote na nedjelju prometna policija će na području Pule kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i droge

Foto: Ilustracija
 
U cilju povećanja sigurnosti u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u noći sa subote na nedjelju od 22 do 6 sati  provoditi preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor upravljanja vozilom pod utjecajem droga''.
           
Tijekom provođenja akcije provodit će se pojačan nadzor mladih vozača. Podsjećamo da je za mlade vozače (do 24 godine života) u potpunosti zabranjeno prisustvo alkohola u organizmu za vrijeme dok upravljaju vozilom. Naime, nepovoljan utjecaj na vožnju i ponašanje vozača imaju i manje koncentracije. Alkohol narušava rasuđivanje, produžuje vrijeme reakcije, smanjuje budnost i vidnu oštrinu. Zbog smanjenja inhibicija konzumacija alkohola često je povezana sa sklonošću rizičnog ponašanja u prometu čime se povećava rizik od nastanka prometnih nesreća, posebice onih sa smrtnim i teškim posljedicama. 
           
Najavama i provođenjem pojačanog nadzora potičemo vozače da odustanu od upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga. Podsjećamo da je za vožnju s prisustvom alkohola u organizmu propisana novčana kazna u iznosu od 90 do 2650 eura, dok je za vožnju pod utjecajem droga ili odbijanja testa na droge propisana novčana kazna u iznosu od 1320 do 2650 eura.
 
Pozivamo vozače da radi osobne sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol. Ističemo da su, kako bi se izbjegle posljedice za život i zdravlje, sudionici u prometu dužni voditi računa o sigurnosti, razvijati solidarnost i štititi zdravlje i život drugih osoba.

Najave