VIDEO: Policijski službenici iz mora uspješno uklonili protubrodsku minu

  • Slika /2024/mina Medulinski zaljev 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Akcija uklanjanja mine iz Medulinskog zaljeva uspješno je završila te policija zahvaljuje građanima na suradnji i razumijevanju

Foto i video: PU istarska

Sa prvim zrakama sunca, policijski službenici započeli su jutros sa složenom akcijom uklanjanja mine iz Medulinskog akvatorija.

Pod koordinacijom Zapovjedništva za intervencije, akciju su proveli ronioci Interventne jedinice policije PU istarske u suradnji sa protueksplozijskim roniocima PU koprivničko - križevačke i PU šibensko - kninske, Jedinicom specijalne i interventne policije PU splitsko - dalmatinske te pomorskom policijom i Lučkom kapetanijom. U pripravnosti su bili i vatrogasci i hitna medicinska pomoć, ali zahvaljujući dobroj pripremi i dobro odrađenim policijskim zadaćama, nije bilo potrebe za njihovom intervencijom.

 

 

„Plan uklanjanja, premještanja i uništavanja mine koja se nalazila na oko 16 metara dubine nedaleko otoka Bodulaš bio je temeljit, a sama akcija trajala je oko šest sati. Nakon postavljanja sigurnosnih zona na moru i kopnu, kolege ronioci su prvotno fiksirali minu, a potom ju zračnim balonima podigli prema površini mora, nakon čega je otegljena na sigurnu lokaciju na otvorenom moru van Kamenjaka gdje je i uništena u kontroliranim, sigurnim uvjetima'', rekao je Ivan Babić, voditelj za protueksplozijsko ronjenje u Zapovjedništvu za intervencije Ministarstva unutarnjih poslova.Riječ je o nekontaktnoj protubrodskoj mini serije LMB III, iz doba 2. svjetskog rata. Ovakve mine najčešće su se polagale u more iz broda ili zrakoplova, a aktivirale su se bez izravnog kontakta sa brodom. Mina koju su policijski službenici izvadili iz Medulinskog zaljeva i potom uništili bila je dužine 2.98 metra, a u njoj je bilo oko 690 kilograma eksploziva.
 
Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima, prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.
 
U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, potrebno je zabilježiti poziciju uz uporabu GPS sustava navigacije i po mogućnosti s bovom ili plutačom. U slučaju ulova minsko-eksplozivnog sredstva unutar mreže ili podizanja na palubu plovila, potrebno je zaustaviti plovilo, ne vraćati minsko-eksplozivno sredstvo u more (kako se plovilo ne bi prevrnulo ili sredstvo eksplodiralo) te odmah javiti policiji na broj 192.
 


 

Stranica