Najava prometne akcije u Puli

Slika /2023/pojas1.jpg

Policija upozorava vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u četvrtak, od 7 do 13 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju '' Nadzor nepropisne uporabe mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje“.

Na području Postaje prometne policije Pula-Pola tijekom prva četiri mjeseca 2024. godine  zabilježeno je 167 prometnih nesreća, što je 36% više nego u istom razdoblju  2023. godine kada su zabilježene 123 prometne nesreće. U prometnim nesrećama tijekom prva četiri mjeseca 2024. godine stradale su  62 osobe od čega su 22 osobe teško, a 40 lakše ozlijeđeno. U istom razdoblju utvrđeno je 6157 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 680 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, te 507 prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja, te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda  pri prometnim nesrećama stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom, te da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, budući da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja. U tom kontekstu naglašavamo kako je izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano kako vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha budući da navedeno umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Najave