Nalet na divljač

Slika PU_I/vijesti/2013/divljač na cesti copy.jpg

Štete od divljači u prometu su realnost i potencijalni trošak za vozače, što potvrđuju i događaji u prometu tijekom jučerašnjeg dana, kada su evidentirana četiri naleta vozila na divljač (dvije srne i dva vepra).

Foto: Ilustracija

Štete od divljači u prometu su realnost i potencijalni trošak za vozače, što potvrđuju i događaji u prometu tijekom jučerašnjeg dana, kada su evidentirana četiri naleta vozila na divljač (dvije srne i dva vepra). Naleti na divljač evidentirani su na slijedećim cestama: na ulazu u Barban, Bale-Vodnjan, Loborika-Marčana i Rovinj-Rovinjsko selo. Osim tih događaja, zabilježen je i jedan nalet vozila na dva psa vučjaka na Medulinskoj cesti u Puli.   

Divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice (svih kategorija, od lokalnih cesta pa čak do autocesta), čime se povećava opasnosti od naleta vozila na divljač i time se može prouzročiti šteta na vozilima. Tijekom cijele godine policija evidentira takve štetne događaje u prometu, a posebno je to izraženo u hladnije doba godine (jesen,zima) u noćnim i ranojutarnjim satima. 

Za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovara se po osnovi krivnje, odnosno odgovornost za štetu nastalu na vozilu koju prouzroči divljač, snosi:

  • vozač, ukoliko se očevidom utvrdi da je prekoračio dopuštenu brzinu kretanja vozila;
  • pravna osoba ovlaštena upravljati javnom cestom prema odredbama Zakona o cestama, ukoliko javna cesta, a na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima
  • osoba koja gospodari lovištem u skladu s propisima koji uređuju lovstvo, u ostalim slučajevima.

 

Kako bi se izbjegle prometne nesreće i neugodnosti  zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač  potrebno je pridržavati se prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđati moguće opasnosti i pratiti znakove upozorenja ''divljač na cesti'',  a koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste.



Stranica