Njemački policijski časnik za vezu sa delegacijom Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ posjetio vježbu u Valbandonu

  • Slika /2023/PA vježba1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Delegacija je časnika za vezu upoznala sa modelom obrazovanja učenja kroz praktične vježbe kojeg provode hrvatske i njemačka policijska akademija

Foto: PU istarska

Jučer su u nastupni posjet u sklopu četvrte u nizu obuke planirane u 2023. godini pod nazivom ''Common Effort on Capacity Building: Border Surveillance with Respect to Human Rights'' („Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava“) u Valbandon stigli načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić i njegova zamjenica Mirjana Abramović te policijski časnik za vezu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke Tim Nowottnik.

Riječ je o obuci koju zajedno provode dvije partnerske akademije, hrvatska i njemačka policijska akademija, kao nastavak projekta koji je osmišljen u suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), a delegacija je tom prilikom prisustvovala terenskim vježbama koje su polaznici obuke provodili na području Valbandona i Puntižele.

Policijski službenici šest zemalja koje se nalaze na takozvanoj zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti obučavaju se kako bi što uspješnije svladavali izazove s kojima se susreću pod stručnim vodstvom hrvatskih i njemačkih licenciranih trenera. Iskazavši iznimno zadovoljstvo viđenim, Nowottnik je kazao kako je impresivno vidjeti policijske službenike iz raznih zemalja koji djeluju kao tim. Naglasivši važnost provedbe ovakvih zajedničkih treninga, istaknuo je da je uočio odličnu suradnju njemačkih i hrvatskih trenera te kako je siguran da će se ona nastaviti i u budućnosti.



Načelnik Ćelić rekao je kako je Njemačka jedna od prvih zemalja koja je razmjenom pomoći i iskustava na svim razinama, pa tako i na razini policije, od samih početaka pomogla u stvaranju Republike Hrvatske. „Njemački kolege pomogli su prilikom preustroja specijalne policije i stvaranja interventne policije koja je danas udarna igla hrvatske policije posebice kod obavljanja poslova narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i kod suzbijanja ilegalnih migracija, ali i prilikom ustroja prometnih mobilnih jedinica. Iskustvo hrvatske policije i tradicija njemačke policije spoj su koji stvara izvrsnost u postupanjima i provedbi edukacija. Te elemente prenosimo na naše zemlje partnerice kako bi čim spremnije odgovorili na izazove današnjice“.

Osvrćući se na planove o budućoj suradnji sa Saveznom policijskom akademijom Savezne Republike Njemačke, zamjenica načelnika Abramović napomenula je kako će hrvatska delegacija u prosincu posjetiti Policijsku akademiju u Lubecku i prisustvovati evaluacijskom sastanku kada će se ujedno i dogovoriti plan provođenja zajedničkih edukacija za sljedeću godinu te kako će, ponukani geopolitičkom situacijom, zasigurno nastaviti provedbu ove obuke, a vjerojatno i povećati broj obuka.
 
 
 
 

Pisane vijesti