Nogometni turnir - Zajedno protiv ovisnosti

Slika PU_I/policija natpis i grb.jpg

Foto: Ilustracija

Sutra, 4. prosinca 2013. godine od 10,00 do 12,00 sati, u Puli u dvorani Mate Parlov, organizirat će se malonogometni turnir  na kojem će sudjelovati predstavnici policije, Grada Pule i medija.

Nogometni turnir održava se povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti u sklopu kampanje „Bježi, Via“ kao zajednička aktivnost Istarske županije, Grada Pule,  Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule i Policijske uprave istarske. Poruka turnira je promicanje sporta i zdravih stilova života kao alternativa svim oblicima  ovisnosti.

Naime, u prvih devet mjeseci ove godine, na području Policijske uprave istarske evidentirano je 209 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga te 873 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Opojna droga zaplijenjena u 1046 slučajeva od  959 osoba. Policija iz godine u godinu bilježi sve veći broj zapljena sintetičkih droga, odnosno amfetamina, a da kada je riječ o broju ovisnika, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, broj ovisnika u Istri već neko vrijeme stagnira, dok je broj ovisnika o heroinu u padu.  

U sklopu projekta ''Zdrav za 5'', koji je  koji je usmjeren suzbijanju svih oblika maloljetničkih ovisnosti,  provedeno je istraživanje među učenicima osmih razreda osnovnih škola te učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola o njihovim navikama i stavovima u pogledu štetnosti konzumiranja alkohola, droga i igrama na sreću. Rezultati tog ulaznog anketiranja, provedenog na 284 učenika iz deset pulskih i dvije rovinjske škole, pokazali su da je čak 78% učenika osmih razreda konzumiralo alkohol, da je gotovo svaki treći učenik jednom ili više puta u životu konzumirao marihuanu ili hašiš, a da je više od trećine učenika udisalo ljepila ili neka druga otapala – svaka druga anketirana djevojčica u Istri. Isti projekt ukazao je i na sveprisutni ovisnost o kockanju. Svi ovi podaci ukazuju na nužnost stalnog upozoravanja javnosti na problem, edukacije mladih o štetnosti svih oblika ovisnosti. Kako bi se javnost upozorilo na problem ovisnosti i potaknulo društvo na aktivniju borbu protiv tog problema, od 15. studenog do 15. prosinca u Hrvatskoj se obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti. U tom se razdoblju na području Istre provode pojačane preventivne i represivne mjere u cilju suzbijanja zlouporabe opojnih droga i drugih oblika ovisnosti, a ovo je upravo jedna od njih.

Osim ovisnosti o opojnim drogama, sve zastupljenija je i ovisnost o alkoholu, koji je u prometu jedan od najčešćih uzročnika prometnih nesreća. U prvih 10 mjeseci ove godine zabilježene su čak 237 prometne nesreće u kojima je kod vozača utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, a u istom razdoblju  1623  osobe zatečene su kako upravljaju vozilom u alkoholiziranom stanju. Kako bi se upozorili i na ovaj oblik ovisnosti tijekom održavanja malonogometnog turnira na info punktu moći će se isprobati tzv.“pijane naočale“ koje simuliraju alkoholiziranost osobe pri raznim koncentracijama alkohola.

Pozivamo sve građana da u što većem broju posjete nogometni turnir i daju podršku borbi protiv ovisnosti.



Stranica