Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Slika /2018/invalidi.jpg

Na području Policijske uprave istarske, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom,  policija će u ponedjeljak, 3. prosinca, u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom, provoditi pojačane mjere u prometu.

Foto: Ilustracija

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Promicanje razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije, podrške koja omogućuje dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti osobama s invaliditetom provedbom kroz nacionalne, regionalne i globalne napore, kao i podizanje svijesti o veličini i posljedicama invaliditeta za osobu i društvo u cjelini, neke su od aktivnosti kojima se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

U tom smislu Ministarstvo unutarnjih poslova ostvaruje suradnju s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na nacionalnoj te sa savezima i udrugama osoba s invaliditetom na razini policijskih uprava provođenjem preventivnih akcija.

Na području Policijske uprave istarske, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom,  policija će u ponedjeljak, 3. prosinca, u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom, provoditi pojačane mjere u prometu, i to na mjestima gdje najčešće dolazi do kršenja prometnih propisa:
 
  • od 9 do 13 sati na području grada Pule
  • od 11 do 16 sati provesti na području grada Rovinja
  • od 10 do 12 sati na području grada Poreča
  • od 9 do 12 sati na području grada Buzeta (samostalna akcija)
  • od 9 do 11 sati na području grada Umaga
  • od 12 do 14 sati na području grada Novigrada
  • od 10 do 12 sati na području grada Labin
  • od 9 do 12 sati na području grada Buja
  • kroz redovnu službu na području grada Pazina (samostalna akcija) 

Policijska uprava istarska skreću pažnju vozačima da vode računa o svojim sugrađanima s invaliditetom te da ne parkiraju na mjestima rezerviranima za parkiranje osoba za invaliditetom. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 700 kuna, a ista kazna propisana je i za osobe s invaliditetom koje ustupe svoj znak pristupačnosti drugim osobama. Naime, znak je valjan isključivo onda kada se vozilom prevozi osoba s invaliditetom na čije ime je izdan.

Budite savjesni sudionici u prometu, ne koristite mjesta za parkiranje koja vam nisu namijenjena i ne zlorabite znak pristupačnosti!


Stranica