Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika PU_I/vijesti/2014/presica županija.jpg

U znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo, 25. studeni je odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim je povodom danas 24. studenog 2014. godine u 11,00 sati, u prostorijama Istarske županije povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije održalo konferenciju za medije.

Foto: Istarska županija

U znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo, 25. studeni je odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim je povodom danas 24. studenog 2014. godine u 11,00 sati, u prostorijama  Istarske županije  povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije održalo konferenciju za medije.

Na konferenciji su uz predsjednicu Povjerenstva Vivianu Benussi sudjelovale i članice Elena Puh Belci, Jadranka Černjul, Branka Žužić i Jelena Vitasović te kao predstavnica Policijske uprave Istarske, voditeljica odjela za maloljetničku delinkvenciju Anica Idžaković.

Nasilje nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, jedan  je od najtežih oblika rodno utemeljenog kršenja ljudskih prava u Europi koje je još uvijek obavijeno šutnjom. Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji dopunjuje i proširuje standarde koje su postavile druge regionalne organizacije za ljudska prava u ovom području. Osnovni je cilj Konvencije, istaknula je Benussi, stvaranje Europe bez nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. S tom svrhom čvrsto se uspostavlja veza između postizanja ravnopravnosti spolova i iskorjenjivanja nasilja nad ženama. Na temelju te premise prepoznaje se strukturna priroda nasilja nad ženama, kao i da je ono manifestacija povijesno nejednakih odnosa između žena i muškarca.Benussi je, također, naglasila da nasilje nad ženama teško krši i umanjuje ili poništava uživanje ljudskih prava od strane žena, osobito njihovih temeljnih prava na život, sigurnost, slobodu, dostojanstvo, tjelesni i emocionalni integritet, te ga zbog toga vlade ne mogu ignorirati. Nasilje ne utječe samo loše na žene, nego i na društvo u cjelini te je stoga potrebno žurno djelovati.„Statistički podaci pokazuju da u Hrvatskoj svaka treća žena trpi fizičko nasilje, da 30 žena godišnje biva usmrćeno, a od toga njih 50% usmrćeno je od strane nasilnog partnera. Žrtve nasilja su supruge, izvanbračne partnerice, kćerke, a najnoviji trendovi ukazuju na sve veći porast majki, koje postaju zlostavljane od svojih sinova. Razlog tome možemo tražiti u transgeneracijskom prijenosu nasilja, gdje djeca, odrastajući u obitelji u kojoj se događa nasilje, i sami postaju zlostavljači“, rekla je Idžaković. PU Istarska je u tekućoj 2014. godini  evidentirala  180 kaznenih djela (113 kaznenih djela u 2013. godini) s elementima nasilja u kojima su učesnici bili članovi obitelji ili  bliske osobe. Evidentno je povećanje kaznenih djela u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu, najviše u broju kaznenih djela prijetnje,  tjelesnih ozljeda i nametljivog ponašanja.

 

 



Stranica