Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Slika PU_I/vijesti/2015/međunarodni dan droga 080.JPG

Foto: PU istarska

Policijska uprava istarska večeras je na Trgu Portarata u Puli, na prigodan način, obilježila Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama (26. lipnja).

Naime, policijska uprava već tradicionalno, u suradnji sa  Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Vijećem za komunalnu prevenciju Grada Pule, Obiteljskim centrom te udrugama Institut i UZPIRO, obilježavanjem ovog datuma nastoji upozoriti na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Tim je povodom danas na Trgu Portarata održan prigodan program, u sklopu kojeg su građani na info punktovima policije i njenih partnera mogli dobiti korisne informacije o prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Info punktove su razgledali i načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, koji su time pokazali da Policijska uprava istarska i Grad Pula zajednički djeluju po pitanju prevencije kriminaliteta droga, ali i drugih oblika protupravnih ponašanja.

Osim što su kroz osobni kontakt i promotivne materijale dobili korisne informacije o problemu ovisnosti, građani su se mogli i besplatno testirati na hepatitis C te obaviti savjetodavne razgovore s liječnicima i besplatan pregled jetre elastografijom, a sve to zahvaljujući udruzi Institut te liječnicima Opće bolnice Pula i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Program na Portarati okupio je velik broj zainteresiranih građana i turista, a svi su oni imali prilike pogledati film o utjecaju opojnih droga na mozak te uživati u glazbeno-scenskom nastupu Breakdance Studia AB Original.

  

Pojačane aktivnosti policije na suzbijanju zlouporabe droga

Osim različitih oblika preventivnih aktivnosti, koje imaju za cilj senzibiliziranje i educiranje javnosti o rizicima i štetnostima zlouporabe droga i pojavnim oblicima ovisnosti, policijski službenici su tijekom ovog tjedna provodili i odgovarajuće represivne aktivnosti.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, svi rodovi policije su poduzimali pojačane mjere i radnje s ciljem što većeg broja zapljena droga, prijavljivanja osoba za neki od oblika kaznenog djela/prekršaja iz domene zlouporabe droga te su provodili pojačanu kontrolu osoba i prometnih sredstava na graničnim prijelazima, kao i kontrolu prometa na cestama i testiranje vozače motornih vozila na droge.

Na području Policijske uprave istarske, prošle je godine evidentirano 360 kaznenih djela iz domene kriminaliteta  droga (243 KD Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, 116 KD Omogućavanje trošenja droga i 1 KD Neovlaštena proizvodnja i promet tvari zabranjenih u sportu), 40 posto više nego 2013. godine, kada je evidentirano 256 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga. Ostvareno je 1280 zapljena droge, koje su oduzete od 1106 osoba (427 hrvatskih državljanin i 679 stranih državljana). Najveći broj zapljena ostvaren je na području Policijske postaje Pula (722), dok je na graničnim prijelazima ostvarena 231 zapljena droge. Što se tiče vrste zaplijenjenih droga, najviše je zaplijenjeno marihuane, i to 27 kilograma, zatim oko 2 kilograma amfetamina, 110 komada LSD-a, 294 komada Ecstasy te ostalih vrsta droga.

U prvih pet mjeseci ove godine, evidentirano je 149 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga, dok su u istom razdoblju prošle godine zabilježena 82 kaznena djela, što predstavlja povećanje od 81.7 posto kaznenih djela. Ostvareno je 174 zapljena različitih vrsta droge, prijavljeno je 146 osoba, a za istaknuti je zapljena 1.47 kilograma amfetamina i 125 grama marihuane, koji su pronađeni na području Pulu, glede čega je nadležnom državnom odvjetništvu odnijeta kaznena prijava protiv jedne osobe.



Stranica