Održan okrugli stol “Prevencija nestanka starijih osoba“

Slika PU_I/vijesti/2018/fotka okrugli stol.jpg

Foto: PU istarska

Jučer je u čitaonici Kluba umirovljenika u Puli, u organizaciji Istarske županije i PU istarske održan je Okrugli stol pod nazivom „Prevencija nestanka  starijih osoba“ u Istarskoj županiji.

Sudionici Okruglog stola su, svaki iz svoje perspektive, prezentirali trenutnu situaciju problematike nestanaka osoba starijih od 65 godina predstavnicima gradova, općina, gradskih društava Crvenog križa, domova za starije osobe, sindikata umirovljenika i medija.

U uvodnom dijelu Sandra Čakić Kuhar, zamjenica Župana Istarske županije, pozdravila je nazočne i naglasila kako je Županija prepoznala ovu problematiku kao važnu, te podržala inicijativu izradom prigodnog letka u suradnji sa PU istarskom. Ovom preventivnom akcijom se želi utjecati na sve građane da obrate pozornost na starije osobe i da sama zajednica više brine o starijim osobama.

Voditeljica Odjela prevencije PU istarske, Alica Rosić-Jakupović, prezentirala je zakonski osnov postupanja policije i statističke pokazatelje za 2017. godinu (prijavljen nestanak za 14 osoba starijih od 65 godina, od kojih je 5 pronađeno mrtvo, za 4 osobe se traga, 3 su se vratile i 2 su pronađene)  i prvih osam mjeseci 2018. godine (prijavljen nestanak za 7 osoba starijih od 65 godina, od kojih su 4 pronađene mrtve, 2 su pronađene i 1 osoba se vratila). Ovi ishodi potraga ponukali su PU istarsku da animira relevantne sugovornike na području Istre na poduzimanje preventivnih mjera i radnji s ciljem osvješćivanja starijih osoba i osoba koje o njima brinu. Nazočnima je predstavljena i Nacionalna evidenciju nestalih osoba (NENO), www.nestali.hr.

Haris Vojniković iz Hrvatske gorske službe spašavanja prezentirao je rad i resurse HGSS-a, uz konstataciju da se 80% potražnih akcija HGSS-a na području Istre odnosi upravo na potrage za starijim osobama. Konstatirao je kako su za osobe koje se traže presudna upravo prva 24 sata, u kojima se pronađe 95% preživjelih osoba. Pojasnio je nazočnima sam tijek potražne akcije, probleme sa kojima se u radu susreću, ali i naznačio mogućnosti koje se uvezivanjem u radu mogu postići.

Dr. Ivica Šain iz Opće bolnice Pula je uvodno naznačio kako se edukacijama i savjetima, ukoliko se radi o bolesnim osobama, treba obraćati osobama koje skrbe o bolesnim starijim osobama. Tijekom izlaganja pojasnio je određene bolesti i stanja starijih osoba koja mogu direktno utjecati na njihovu svijest i povećati mogućnost da se uslijed takvih stanja osobe češće gube. Ispravnom skrbi  osoba koje o njima brinu može se doprinijeti da te osobe funkcioniraju u okviru svojih mogućnosti.

Doris Apostolovski iz Doma za starije osobe „Alfredo Štiglić“ Pula pojasnila je rad kroz savjetovalište Doma, kroz koje se osim s bolesnim starijim osobama radi i s njihovim obiteljima. Naglasila je kako je važno da okolina zna da je osoba sklona nestancima, jer tada okolina može obratiti pozornost i ispravno reagirati. Osvrnula se na nekoliko načina brige o dementnim osobama, te na primjeru iz prakse iznijela protokol u kriznim situacijama.

Mirjana Jelača, predstavnica Sindikata umirovljenika Hrvatske – podružnice Pula naznačila je način kako brinu o svojim starijim članovima, te konstatirala kako je na terenu puno starijih osoba koje žive same ili bez obitelji koje se nalaze na radu u inozemstvu ili su u konfliktu sa starijim osobama. Od 2004. godine oni imaju volontersku službu za pomoć starijim osobama i na taj način pokazuju solidarnost na terenu.

Kroz razmjenu iskustava slušatelja i govornika Okruglog stola zaključeno je kako je bitno raditi na edukaciji, kako starijih osoba, tako i osoba koje o njima brinu. Svatko iz svoje perspektive je u mogućnosti obratiti pažnju na starije osobe iz svoje okoline, te po potrebi pomoći.



Pisane vijesti