Održan Okrugli stol "Zajedno za obitelj bez nasilja" u Poreču

Slika PU_I/okr. stol poreč.jpg

Foto: PU istarska

Kao nastavak kampanje „Živim život bez nasilja“ jučer, 23. studenoga u prostorijama i pod pokroviteljstvom Zdravog grada u Poreču u suorganizaciji PU istarske i Obiteljskog centra Istarske županije u suradnji sa Sigurnom kućom Istre, održan je Okrugli stol pod nazivom „Zajedno za obitelj bez nasilja“.

Cilj ove aktivnosti je skretanje pozornosti javnosti na problem nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, kao i upoznavanje javnosti s primjerima dobre prakse usmjerenim na suzbijanje nasilja u našoj zajednici. Razlog organizacije Okruglog stola u Poreču je taj što je Poreč prvi grad u Istri koji je odlučio financirati provedbu psihosocijalnog tretmana počinitelja, zaštitne mjere koju izriče sud po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji.

Okupljene je sa stanjem i kretanjem pojavnosti recidiva kod počinitelja obiteljskog nasilja upoznala policijska službenica Odsjeka maloljetničke delinkvencije PU istarske Nataša Vitasović, te istakla kako PU istarska u prvih 9 mjeseci ove godine bilježi povećanje evidentiranih prekršaja iz čl. 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji za 29 % u odnosu na isto razdoblje 2010. godine. U prvih 9 mjeseci 2011. godine 454 osobe počinile su nasilje u obitelji od čega su 182 osobe ponovile obiteljsko nasilje, što iznosi visokih 40%.

Dragica Grujić, predsjednica Prekršajnog suda u Poreču i jedna od inicijatora provedbe psihosocijalnog tretmana u gradu Poreču govorila je o svrhovitosti i važnosti provođenja zaštitne mjere psihosocijalnog tretmana za počinitelje nasilja u obitelji, dok je Tihana Mikuličić, predstavnica Zdravog grada Poreča pojasnila nazočnima kronologiju i način prepoznavanja provođenja mjere psihosocijalnog tretmana počinitelja kao prioriteta za koje je Poreč izdvojio sredstva.

Štefanija Prosenjak Žumbar, koja zajedno sa kolegom Davorom Apostolovskim konkretno i provodi psihosocijalni tretman počinitelja prenijela je konkretna dosadašnja iskustva u radu sa prvom grupom od 8 počinitelja prekršaja nasilja u obitelji, te poteškoće sa kojima se susreću.

Jadranka Černjul iz Sigurne kuće Istre nazočne je upoznala i sa ostalim preventivnim aktivnostima koje Sigurna kuća provodi kroz aktivnosti za mlade, dok je Ines Puhar, ravnateljica Obiteljskog centra, suorganizatora Okruglog stola, kroz iskustva Obiteljskog savjetovališta pojasnila je pojavu transgeneracijskog prijenosa obiteljskog nasilja.

Danijela Žagar iz Ureda pravobraniteljice za djecu u Rijeci pohvalila je organizaciju Okruglog stola upravo iz razloga što je dobra povezanost svih institucija preduvjet za kvalitetniji rad na prevenciji obiteljskog nasilja.

Okruglom stolu odazvao se veliki broj stručnih osoba iz raznih područja (vrtići, škole, sudovi, centri za socijalnu skrb, …), te je putem moderatorice Okruglog stola Branke Žužić „isprovociran“ veliki broj pitanja, kojima je iskazan interes za većim brojem ovakvih događaja poradi međusobne razmjene iskustava.


 



Stranica