Održan sastanak predstavnika policije i Bina-Istre

Slika PU_I/sastanak PUI i BINA Istra.JPG

U petak je u sjedištu Bina-Istre na petlji Kanfanar održan sastanak predstavnika PU istarske, PU primorsko-goranske i Bina-Istre, na kojem se razgovaralo o stanju sigurnosti na Istarskom Ipsilonu i ukupnom doprinosu podizanja razine sigurnosti u prometu.

Foto: PU istarska

U petak je u sjedištu Bina-Istre na petlji Kanfanar održan  sastanak predstavnika PU istarske, PU primorsko-goranske i Bina-Istre, na kojem se razgovaralo o stanju sigurnosti na Istarskom Ipsilonu i ukupnom doprinosu podizanja razine sigurnosti u prometu.

Sastanku su prisustvovali  načelnik PU istarske g. Mladen Blašković i načelnik PU primorsko-goranske g.  Tomislav Dizdar sa svojim suradnicima te predstavnici Bina-Istre, na čelu s g. Christianom Santalezom. Tom prilikom predstavnici Bina-Istre upoznali  su prisutne s dinamikom odvijanja radova na dionici Istarskog „Y“ te načinom odvijanja prometa tijekom protekle godine. Istaknuli su  da je pružanje maksimalne sigurnosti korisnicima Istarskog "Y" jedan od najvažnijih zadataka Bina-Istre te da će njihovi djelatnici u službama sigurnosti i održavanja kontinuirano biti  angažirani na upravljanju, nadzoru i regulaciji prometa, kao i da će BIna-Istra kontinuirano povećavati opseg preventivne prometne signalizacije, s ciljem utjecanja na svijest vozača o važnosti poštivanja prometnih propisa, tako da bez obzira na veliki obim radova koji se trenutno odvijaju na pojedinim dionicama Ipsilona, ne bilježe prometne nesreće ni druge incidentne situacije.

Načelnici PU istarske i primorsko-goranske zahvalili su  predstavnicima Bina-Istre na izvrsnoj suradnji tijekom turističke sezone, kako na nivou policijskih uprava, tako i na nižim razinama, odnosno policijskim postajama i djelatnicima Bina Istre na operativnoj razini.

Tijekom 2011. godini evidentirana je 2891 prometna nesreća, od toga je na istarskom ''Y'' evidentirano 65 prometnih nesreća, što čini 2,2 % od ukupnog broja prometnih nesreća na području PU istarske.  Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirane su 2 prometne nesreće s poginulim osobama, što čini udio od 12% u ukupnom broju prometnih nesreća s poginulim osobama, evidentirano je14 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što čini udio od 1,6 % u ukupnom broju prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama te je evidentirano 48 prometnih nesreća s materijalnom štetom, što čini udio od 2,4 % u ukupnom broju prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U tim prometnim nesrećama stradala je 31 osoba, što čini 2,8% stradalih osoba u ukupnom broju stradalih na području PU istarske. Od toga 4 osobe su smrtno stradale, što čini udio od 11% u ukupnom broju smrtno stradalih, 7 osoba je zadobilo TTO, što čini 3,8%  teško ozlijeđenih osoba, te bilježimo 22 osobe koje su zadobile LTO, što čini 2,2 % lako ozlijeđenih osoba na području PU istarske.

Tijekom turističke sezone (srpanj-kolovoz), posebice u dane vikenda - smjene turista – na Istarskom ipsilonu i drugim važnijim cestovnim pravcima nije evidentiran niti jedan teži incidentni događaj u prometu koji je zahtijevao veću intervenciju policije i drugih nadležnih službi za intervenciju. Također, nije bilo preusmjeravanja prometa sa Istarskog ipsilona na druge cestovne pravce zbog izvanrednih događaja ili zastoja.  Povremeno se tijekom turističke sezone evidentiralo povećanje obima prometa na pojedinim dionicama Istarskog ipsilona u vrijeme smjena turista, kako na cestovnim graničnim prijelazima tako i na naplatnim kućicama.

Policija je tijekom turističke sezone posebnim planom rada nadzirala sve važnije cestovne pravce,  a između ostalog prioritetno dionice Istarskog ipsilona. Nadzor prometa kontinuirano se ostvaruje  službom sa ''presretačem'' te ophodnjama policije prema teritorijalnoj nadležnosti ustrojstvenih jedinica. Povremeni problemi tijekom turističke sezone javljali su se na naplatnim kućicama,  a koji su nastali kao posljedica otvaranja ''ENC'' traka kao prolaz za sve korisnike, zbog nedovoljne informiranosti domaćih i stranih turista.

Vožnja u suprotnom smjeru zasigurno je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti. Tijekom 2011. godine policija je evidentirala 20 dojava o vožnji u krivom smjeru. Utvrđeno je 12 počinitelja koji su prekršajno sankcionirani.

Na kraju je zaključeno da će se dosadašnja uspješna suradnja nastaviti i u narednom razdoblju naročito tijekom turističke sezone, a sve u cilju ostvarenja veće sigurnosti svih sudionika u prometu.

                              



Stranica